opmerkelijk

Chinees kan eindelijk terug gamen op consoles

©Bloomberg

China heft zijn verbod op de productie en verkoop van spelconsoles op. Het land effent zo de weg voor buitenlandse bedrijven zoals Sony en Microsoft om eindelijk op een van 's werelds grootste videogamesmarkt door te breken.

De bedrijven hadden al langer de Chinese markt in het vizier. Het onderzoeksbureau Newzoo, gespecialiseerd in gamingindustrie,  raamt de Chinese gamingmarkt voor consoles namelijk op 22.2 miljard dollar voor 2015, 23 procent meer dan vorig jaar. De consoleproducenten kregen echter in 2000 beperkingen opgelegd.

De Chinese gezaghebbers wilden potentiĆ«le negatieve effecten op de Chinese jeugd voorkomen. Ze vreesden dat videogames de mentale en fysieke toestand van kinderen zou aantasten. 

Daarom dreven ze de consolebedrijven naar de Shanghai Free Trade Zone,  tot voor kort de enige plek waar de bedrijven hun producten konden verhandelen. Dat heeft de voorbije vijftien jaar de verkoop en groei sterk ingebonden.

Vorig jaar startte de overheid een testproject op om de gevolgen  van een mogelijke versoepeling in kaart te brengen. Dat project bleek succesvol en de Chinese grip lost zich nu. Dat meldt The Wall Street Journal.

Dankzij de versoepeling kunnen buiten- en binnenlandse consoleproducenten nu overal in het land produceren en verkopen, aldus de mededeling van het Chinese ministerie van Cultuur. Het effent de weg naar gamers, die door de restricties onbereikbaar bleven en hun toevlucht zochten bij computers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud