De Hobbit start met recordcijfers

De hobbit Bilbo Balings (foto RV) ©warner bros

De eerste film van de Hobbit-trilogie bracht in het eerste weekend 84,8 miljoen dollar op in de Verenigde Staten en Canada. Daarmee is de verfilming van het boek van J.R.R. Tolkien de meest lucratieve ooit die in december is uitgebracht.

'The Hobbit: An Unexpected Journey,' is de eerste van drie 3D-films die regisseur Peter Jackson wil maken over het boek De Hobbit. Dat boek beschrijft een avonturentocht van Bilbo Balings in een wereld met elfen, tovenaars en monsters.

De film lokte in het openingsweekend meer kijkers dan de laatste film uit de Lord of the Rings-trilogie, eveneens gebaseerd op geschriften van Tolkien. Die drie films brachten wereldwijd 2,91 miljard dollar aan ticketinkomsten op.

Met een ticketopbrengst van 84,8 miljoen dollar (64,3 miljoen euro) wordt de eerste Hobbitfilm de allerbeste december-release. The Hobbit onttroont 'I Am Legend', de film met Will Smith die in 2007 in zijn openingsweekend 77.2 miljoen dollar binnenbracht.

De opbrengst ligt boven de verwachtingen. Paul Dergarabedian, directeur van onderzoekbureau Hollywood.com, voorspelde 75 miljoen dollar. Ben Mogil, analist bij Stifel Nicolaus & Co mikte op 80 miljoen dollar.

De vlotte start is goed nieuws voor de filmmaatschappijen New Line Cinema (Warner Bros) en Metro-Goldwyn-Mayer. Maar de sector heeft nog meer reden tot feesten. Volgens onderzoeksbureau Hollywood.com zullen 'The Hobbit' en een aantal andere kerstfilms ervoor zorgen dat de omzet van cinema's dit jaar zal pieken. Het vorige record, 10,6 miljard dollar, werd in 2009 bereikt.

'The Hobbit: An Unexpected Journey' is de eerste film die gefilmd en geprojecteerd wordt met 48 frames per seconde. Deze nieuwe technologie geeft volgens de regisseur een realistischer 3D-beeld. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud