Expansie Kinepolis komt dichterbij

Kinepolis-topman Eddy Duquenne (foto: Belga) ©BELGA

Na meer dan een jaar de markt te hebben afgetast, heeft Kinepolis de overnameopportuniteiten opgelijst. Maar dat betekent niet dat CEO Eddy Duquenne haast heeft of opgejaagd wordt door zijn aandeelhouders. 'We blijven voorzichtig.'

Kinepolis krikt zijn dividend gevoelig op, maar dat wil niet zeggen dat de cinemagroep haar expansieplannen heeft opgeborgen. Integendeel, ze nemen almaar meer tijd in beslag van het management.

Topman Eddy Duquenne en zijn team hebben een line-up gemaakt van nieuwbouwprojecten (greenfields) en bestaande cineplexen - voor beide categorieën in de bestaande en buurlanden. Voor de bestaande landen komt dat de facto neer op Spanje en Frankrijk, want in eigen land mag Kinepolis van de concurrentiewaakhond niet meer groeien en in Zwitserland heeft de groep maar 1 complex met 8 zalen.

Nederland - waar Kinepolis vandaag niet aanwezig is - lijkt een evidente markt, 'de cinemamarkt is niet echt ontwikkeld', maar de vergunningsprocedures voor nieuwbouw duren nóg langer dan in België, stelt Duquenne.

In Frankrijk wordt de CEO dan weer vaak geconfronteerd met kleine familiebedrijfjes waar de eigenaar al lang de pensioengerechtigde leeftijd voorbij is en het complex is afgeschreven - 'hij heeft weinig reden om te verkopen'. 'Ik grapte tegen mijn Franse expansiemanager dat hij de toekomstige weduwes goed moet kennen.'

'Duitsland - waar Kinepolis begin jaren 2000 zijn broek scheurde aan de overname van Cinemaxx - was een andere tijd. Het ondernemerschap nam toen de bovenhand op de facts & figures. We zullen geen overname meer doen die even groot is als onze beurswaarde (vandaag 670 miljoen euro, red.). We blijven conservatief en worden door onze aandeelhouders niet opgejaagd om risico's te nemen.'

In Spanje mag het water door de crisis dan aan de lippen van menig bioscoopuitbater staan, dat wil niet zeggen dat de opportuniteiten er voor het rapen liggen. 'Daar een probleem kopen, is geen probleem. Een opportuniteit vinden en kopen, is dat wel.'

Kinepolis realiseert 60 procent van zijn omzet en winst in België. Frankrijk volgt met 20 à 30 procent en in Spanje gaat het om 10 procent.

Inzake financiering kan Duquenne zijn schulden opdrijven van de huidige 88 tot 260 miljoen euro, of van 1,2 tot 3,5 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen. Kinepolis heeft voorts 19 miljoen euro in kas.

Klimmuur

De bestaande complexen worden verder ontwikkeld om extra (huur)inkomsten in het laatje te brengen. Maar die projecten worden vertraagd door de lange vergunningsprocedures. In Spanje en Frankrijk is ook voor interne herontwikkelingen een vergunning nodig. Om in Madrid een zaal om te bouwen tot indoor speeltuin - een proefproject - was de groep negen maanden met het papierwerk bezig. In 'The Magic Forest' zullen de bezoekers hun kinderen kunnen droppen terwijl zij een film kijken.

De klimmuur in het Franse Lomme is een ander voorbeeld van de diversificatie van de cinemagebouwen, een project van 700.000 euro. De groep verhuurt 1.000 vierkante meter oppervlakte aan de klimmuuruitbater Altissimo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud