Fortnite-maker trekt ook in Europa ten strijde tegen Apple

Fortnite is een populair videospel. ©Bloomberg

Epic Games, het Amerikaanse bedrijf achter de videogame Fortnite, sleept de techreus Apple ook in Europa voor de rechter.

Epic Games, de maker van onder meer het populaire spel Fortnite, heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de technologiereus Apple wegens misbruik van een dominante positie bij de distributie en de betalingssystemen van apps. Dat meldt Epic Games woensdag in een persbericht.

De klacht komt boven op andere juridische procedures die het bedrijf eerder al opstartte in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk.
Midden augustus lanceerde Epic al een rechtszaak tegen Apple in de Verenigde Staten, nadat zijn topspel Fortnite door Apple uit zijn appwinkel was verwijderd. Dat gebeurde nadat de spelletjesmaker had geprobeerd het betalingssysteem van iOS, het besturingssysteem van Apple, te omzeilen.

15 à 30 procent
commissie
Apple int een commissie van 15 tot 30 procent op aankopen via zijn appwinkel, waar gebruikers toepassingen kunnen downloaden voor hun smartphone of tablet.

Volgens Epic maakt Apple misbruik van zijn dominante positie om concurrentie te verhinderen met zijn iPhone-ecosysteem. Apple int een commissie van 15 tot 30 procent op aankopen via zijn appwinkel, waar gebruikers toepassingen kunnen downloaden voor hun smartphone of tablet. Het verbiedt ontwikkelaars om alternatieve betalingsmethodes te gebruiken. In november breidde Epic de juridische strijd uit naar Australië en in januari volgde het Verenigd Koninkrijk.

Apple zit in het vizier van de Europese Commissie, die al meerdere onderzoeken opgestart heeft naar de groep, waarvan een na een klacht van de Zweedse muziekstreamingreus Spotify wegens misbruik van een dominante positie op de markt van de onlinemuziek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud