Game 'Fortnite' krijgt rake klappen door Apple-ban

©EPA

Het dagelijkse gebruik van het populaire game 'Fortnite' op iPhone en iPad is met 60 procent gedaald na de boycot door Apple.

Appontwikkelaars die de strijd aangaan met Apple, doen dat niet ongestraft. Dat mag blijken uit de ervaringen van Epic Games, de uitgever van het populaire actiespel 'Fortnite'.

Epic Games kwam onlangs in aanvaring met Apple omdat het voor aankopen in zijn app een nieuw betaalsysteem had bedacht, waarbij Apple niet langer 30 procent van de prijs kon afromen. Apple argumenteerde dat Epic Games daarmee de voorwaarden schond van zijn App Store en gooide het game uit die winkel.

iOS

De gevolgen laten zich voelen: volgens een document dat Epic Games vrijdag indiende bij de rechtbank is het dagelijkse gebruik van de app op iOS (het mobiele besturingssysteem van Apple) sinds die verbanning met meer dan 60 procent gedaald. Het bedrijf zegt dat de maatregelen van Apple een verwoestend effect zullen hebben op zijn Fortnite-community.

Het spel kan ook op andere platformen gespeeld worden, maar volgens het document is iOS het belangrijkste platform, goed voor 116 van de 350 miljoen gebruikers wereldwijd. Epic vreest niet alleen dat het geen nieuwe gamers meer kan aantrekken via het iOS-platform, maar ook dat het de bestaande gebruikers kwijtspeelt.

Rechter

Epic probeert de Apple-ban via de rechter ongedaan te maken. Een eerdere poging daartoe mislukte, omdat Epic Games volgens de rechter niet kon aantonen dat er sprake was van onherstelbare schade als gevolg van de ban.

Appontwikkelaars klagen al langer over de praktijk van Apple om alle betalingen verplicht via zijn eigen systeem te laten verlopen, waar Apple er een commissie tot 30 procent op neemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud