Investeerders in Corsan-films zijn alles kwijt

Killing Season met John Travolta en Robert De Niro. ©RV DOC

De ondernemers die miljoenen investeerden in de film ‘Killing Season’ met Robert De Niro zijn nu ook hun belastingkorting kwijt. Dat heeft het Antwerpse hof beslist in de zaak-Corsan.

In juli 2013 verscheen de actiethriller ‘Killing Season’ over een duel tussen een Amerikaanse en een Servische oorlogsveteraan. Hoewel de hoofdrollen voor rekening waren van Hollywoodlegendes Robert De Niro en John Travolta en ook de regisseur een Amerikaan was, ging het officieel om een ‘Belgische’ film. Want de productie was in handen van het Antwerpse filmbedrijf Corsan. En om de film te maken waren miljoenen euro’s opgehaald bij Belgische (vooral Vlaamse) kmo’s, zelfstandigen en vrije beroepen. Ze deden dat via het Belgische belastingvoordeel van de ‘tax shelter’ en producent Corsan had hen ook riante rendementen beloofd.

Maar de film flopte in de biscoop met een ticketverkoop van nog geen 40.000 dollar. En later startten zowel de Bijzondere Belastinginspectie als het Antwerpse gerecht een onderzoek tegen producent Corsan, die uiteindelijk failliet ging. Toch hoopten de investeerders van Killing Season op z’n minst nog hun belastingvoordeel te mogen houden. Via de tax shelter mag je 150 procent van het geïnvesteerde bedrag van de belastingen aftrekken.

Fiscaal attest

Maar het Antwerpse hof van beroep heeft ook die laatste hoop verbrijzeld. Er was nog een rechtszaak aangespannen tegen de fiscus om af te dwingen dat die alsnog de fiscale eindattesten zou afleveren voor Killing Season om alsnog van het belastingvoordeel te kunnen genieten. Maar het hof van beroep heeft dat beroep onontvankelijk verklaard, bevestigt één van de advocaten die gedupeerde investeerders vertegenwoordigt, Tom Engelen, aan De Tijd.

En daarmee zijn niet alleen de investeerders van Killing Season hun belastingvoordeel definitief kwijt, ook de andere klanten van Corsan die investeerden in de films ‘Third Person’ en ‘Emperor’. Die laatste film haalde zelfs nooit de bioscoopzalen. Ook voor die films was het nog wachten op de fiscale eindattesten.

Vraagtekens

Corsan wist doorheen de jaren meer dan 1.000 dokters, tandartsen, vastgoedbedrijven en andere vrije beroepers en kmo's te strikken voor zijn projecten. Ze staken 50.000 tot 4 miljoen euro in het filmbedrijf. Maar nu moeten ze zelfs hun belastingvoordeel terugbetalen en vragen aan de fiscus om er geen belastingverhoging bovenop aan te rekenen.

‘Je kan ernstige vraagtekens plaatsen bij de rol die de Belgische overheid heeft gespeeld’, stelt advocaat Engelen. ‘Het is toch bekritiseerbaar om ondernemers het fiscaal voordeel te ontzeggen van een systeem dat de overheid zelf actief heeft gepromoot. Terwijl diezelfde overheid naliet om de kwaliteit en de kredietwaardigheid van één van de grootste spelers te controleren.’

‘Dit arrest van het hof van beroep was de kroniek van een aangekondigde dood’, reageert Philippe Renier, de advocaat van andere Corsan-gedupeerden. ‘De rechtszaak was nog vooral bedoeld om de investeerders aan het lijntje te houden en de fraude bij Corsan te verhullen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud