'Kansen zat in Spanje, maar we wachten af'

Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis (foto: Belga) ©Belga

De extra schulden die Kinepolis de voorbije maanden aanging, dienen niet enkel om zijn balans te optimaliseren. De bioscoopgroep hongert naar een overname.

Nog steeds, want topman Eddy Duquenne en zijn team deden recent nog een bod op Finnkino, met 89 zalen in 15 complexen de grootste bioscoopketen van Finland. Ter vergelijking: Kinepolis telt in ons land 138 zalen (in 11 complexen). Tel daar Frankrijk (87), Spanje (64), Polen (20) en Zwitserland (8) bij en de Belgische marktleider telt 317 zalen, verspreid over 23 complexen.

Kinepolis kreeg ook het dossier Cinesur, een cinemaketen in het Spaanse Andalusiƫ, onder de neus geschoven. Maar door de verwoestende (euro)crisis en de torenhoge werkloosheid is een overname in Spanje geen sinecure.

'Opportuniteiten zat in Spanje, we kunnen de helft van de sector overnemen. Maar we wachten eerder af dan actief te zoeken naar opportuniteiten. We wachten tot de vastgoedmarkt uitbodemt', zegt Duquenne. Kinepolis heeft in Spanje drie complexen in Madrid, Valencia en Granada.

Naast Spanje kijkt de topman ook naar Frankrijk en andere Europese landen 'waar een publiek van minimaal een miljoen bioscoopbezoekers' kan worden aangeboord. 'Duitsland is een moeilijke markt.' Duquenne is duidelijk het Cinemaxx-debacle (1999-2009) nog niet vergeten. Belgiƫ valt af omdat Kinepolis hier al aan zijn plafond zit. De Raad voor de Mededinging verhindert de groep uit te breiden.

Spaanse crisis

Spanje biedt niet alleen opportuniteiten, het land is met 12 procent minder bezoekers in het eerste halfjaar het kneusje op de Kinepolis-kaart. Duquenne relativeert: 'De bezoekersaantallen nemen er al meer dan twee jaar af. De bankencrisis heeft de lokale content doen opdrogen, de lokale producers krijgen hun films niet meer gefinancierd. Vroeger waren de lokale films goed voor een vijfde van het filmaanbod.'

En na de bankencrisis is het nu de schuldencrisis en de torenhoge werkloosheid (24,8%) die de bezoekers weghoudt. Vooral in de week, in het weekend is de impact minder klein.

Is de Spaanse crisis - die nog wel even zal door woeden - geen reden om het land te verlaten in plaats van er eventueel uit te breiden. 'Nee, het is nog altijd een rendabele activiteit, de Spaanse zalen hebben nog steeds een positief effect op de groepsresultaten. We hebben de variabele en ook wat vaste kosten aangepakt. Het helpt ook dat de complexen al verder afgeschreven zijn, ze wegen minder op de resultaten.' Het Spaanse personeelsbestand bleef stabiel, verzekert de topman.

'Sowieso voert Kinepolis een conservatief financieel beleid. We bereiden ons altijd voor op moeilijke periodes. Het zit in onze natuur, we zijn het gewoon geen vat te hebben op het filmaanbod, de releasedatums en het weer.'

Spanje kende trouwens een betere augustusmaand dan de andere landen. Dat komt omdat de filmhuizen de blockbusters hebben uitgesteld tot na het EK Voetbal en de Olympische Spelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud