Murdoch verstevigt greep op Europese tv

Murdoch herschikt zijn belangen. ©AFP

Mediatycoon Rupert Murdoch verstevigt zijn greep op de Europese televisie. Murdoch herschikt zijn belangen in de Britse betaalzender BSkyB en de Sky-afdelingen in Italië en Duitsland. Zo komt er ook cash vrij voor een hoger bod op de Amerikaanse tv- en filmreus Time Warner.

In de marge van haar resultaten maakte de Britse betaalzender BSkyB vrijdag bekend zaakjes te hebben gedaan met 21th Century Fox. BSkyB koopt Sky Italia over en neemt een meerderheidsbelang van 57 procent in Sky Deutschland. Samen komen zij terecht onder de koepel van Sky Europe, een reus in het landschap van de betaalzenders, die meer dan 20 miljoen kijkers kan bereiken. 

Die operatie is in de eerste plaats een herschikking van de belangen van mediatycoon Rupert Murdoch. Murdoch had in zijn portefeuille zowel een belang van 39 procent in BSkyB als de participaties in Sky Italia en Sky Deutschland. Door de belangen onder te brengen onder een koepel verstevigt Murdoch zijn greep op de Europese televisie. Met een kijkerspubliek van 20 miljoen weegt Murdoch zwaarder in onder meer het bieden op televisierechten. 

Met de verkoop maakt Murdoch evenwel ook cash vrij die elders in het Murdoch-imperium kan worden ingezet. 21th Century Fox aast al eventjes op sectorgenoot Time Warner. Midden juli deed Murdoch nog een bod van 76 miljard dollar op Time Warner, maar die verwierp dat. De verwachting is dat Murdoch het bod nu nog zal verhogen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud