Advertentie

Na 13 spin-offs krijgt Angry Birds een echte opvolger

©Angry Birds 2 / Rovio

Sinds vandaag ligt de officiële opvolger van de megakaskraker Angry Birds in de rekken. Het belang van die sequel is niet min. Angry Birds 2 moet de Finse spelletjesmaker Rovio redden van de ondergang. Want na twee miljard downloads treedt er onvermijdelijk 'Angry Birds-moeheid' op.

Het moet een van de grootste melkkoeien in de game-industrie zijn. Sinds de originele release in 2009 kreeg Angry Birds, een immens populair spelletje voor smartphone en tablet, niet minder dan 13 spin-offs die samen meer dan 2 miljard keer gedownload werden. Op het format werden een hele kleding- en speelgoedlijn, kookboeken, tekenfilmreeksen en drie pretparken geënt. Volgend jaar moet de eerste Angry Birds 3D film in de zalen komen.

Niet verwonderlijk dus dat sinds een paar jaar een zekere 'Angry Birds-moeheid' optreedt. Waar het originele spelletje de geschiedenis inging met bijna 1 miljard downloads tegen 99 cent per spelletje, werd spin-off Angry Birds Seasons nog maar half zoveel gedownload. 'Angry Birds Transformers', een kruising met de Transformers-franchise van Hasbro, moest het stellen met een schamele 30 miljoen downloads.

De tegenvallende cijfers laten zich voelen in de resultaten van producent Rovio. Naast de terugvallende downloads zit ook de verkoop van Angry Birds-parafernalia in het slop. Vorig jaar zakte de omzet van Rovio met 9 procent en moest het zowat 110 mensen op straat zetten. De winst ging van 36 miljoen euro in 2013 naar 10 miljoen in 2014. Het tij moet snel gekeerd worden bij Rovio.

Geen flauw doorslagje

De vraag is of Angry Birds 2 die klus kan klaren. CEO Pekka Rantala, die twee jaar geleden aan boord kwam om de boel recht te trekken, zegt dat de nieuwe Angry Birds geen flauw doorslagje is van de eerdere versies. 'Het duurde drie jaar om het spel te ontwikkelen. Angry Birds 2 brengt nieuwe strategieën en figuren, dagelijkse wedstrijden en veel meer.'

Rantala is er rotsvast van overtuigd dat zijn bedrijf weer een kaskraker in huis heeft. 'Bigger, badder and better', klinkt het. Maar uiteindelijk gaat het toch weer om varkens afknallen met boos kijkende vogels.

Angry Birds 2

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud