Advertentie

Nintendo blaast 125 kaarsjes uit

1889: Hanafuda-kaarten - Nintendo begon als fabrikant van speelkaarten met kleurrijke figuren. ©rv

Het Japanse gaming-icoon Nintendo wordt vandaag 125 jaar. Een gelegenheid om terug te kijken naar het verleden, en naar de evolutie tot vandaag.

Het is relatief onbekend, maar Nintendo kwam 125 jaar geleden tot stand als fabrikant van speelkaarten. De zogenaamde Hanafuda-kaarten waren lang een rage in het oude Japan, omdat de speelkaarten door met tekeningen in plaats van met cijfers te werken, een omweg vonden voor de strenge gokwetgeving. Nadat de regering gokken legaal had gemaakt, verdwenen ze min of meer, maar Nintendo herintroduceerde het concept met succes.

De eerste reclameclip voor de allereerste Gameboy.

Doorheen de jaren verbreedde Nintendo de blik en ging het ook ander speelgoed maken. In de jaren 70 ook de eerste volautomatische speeltjes. Die technologische kunde mondde eind jaren 70 uit in een eerste videospel. Die kennis werd jaar na jaar verfijnd. Vooral de Game Boy, met zijn verwisselbare spelletjes, was een instant hit, met dank aan spelletjes als Donkey Kong en Super Mario Bros. In consoles kreeg Nintendo later zware concurrentie van Sony (PlayStation) en Microsoft (XBox), maar met de Wii pasten de Japanners wel nog in de rij.

De jongste jaren kreeg Nintendo klappen. Het bedrijf hield krampachtig vast aan een hardwaremodel in een steeds mobielere wereld. Aan de Japanners om daar een antwoord op te vinden, willen ze nog eens 125 jaar meekunnen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud