Sony boekt hoogste winst in 20 jaar

Sony's spelconsole Playstation 4. ©REUTERS

Sony kan terugkijken op een zeer winstgevend jaar, het beste jaar sinds de release van de PlayStation 1-console. Toch moet het zijn verwachtingen naar het volgende jaar bijstellen.

Sony's beste bedrijfsresultaten gaan al terug naar het boekjaar van 1997-1998, het jaar waarin de PlayStation 1 op de markt kwam. Maar dat record is nu verbroken. Afgelopen jaar kon de Japanse elektronicareus uitpakken met een 12,4 procent stijging in de omzet (64,7 miljard euro) en een verbluffende winststijging van 154 procent (5,6 miljard euro).  

De drijvende motor achter de groeiende winst is de gaming divisie. Vooral de games en de PlayStation Plus abonnementen doen het goed. De totale omzet van Sony's Game & Network Service overtrof elke andere divisie van het bedrijf, met een record in verkoopcijfers van 14,7 miljard euro. Dat is een stijging van 17,8 procent tegenover het vorige jaar.

PlayStation 4

Sony heeft sinds de release van de PlayStation 4 ruim 76,1 miljoen verkocht wereldwijd en ze verwacht dat dit cijfer nog zal oplopen tot 92,1 miljoen voor het komende boekjaar. Het Japanse bedrijf verwacht dus dat de laatste editie de vorige overstijgt in verkoop want de vorige editie, de PlayStation 3, tikte bij zijn pensioen af op 80 miljoen verkochte stuks.

Maar de verwachte zestien miljoen stuks dit jaar zijn een pak minder dan de negentien miljoen exemplaren verkocht vorig jaar. Het bedrijf geeft als oorzaak voor deze voorspelling dat de meest recente spelconsole al meer dan vier jaar op de markt is.

Toekomst

Hoewel Sony er een zeer winstgevend jaar op heeft zitten, kijkt ze iets minder rooskleurig naar de toekomst van de PlayStation 4 en stelt ze haar verwachtingen voor 2018 bij. Sony verwacht een 8,8 procentuele daling in de totale operationele winst van het bedrijf in zijn geheel.

Vooral de tegenvallende smartphone verkoopcijfers spelen daarin een rol. Van de Sony Xperia, bijvoorbeeld, leverde Sony 13,5 miljoen exemplaren, wat minder is dan het jaar voordien. In 2018 zou de verkoop nog maar tien miljoen smartphones bedragen. Het bedrijf voorziet een afbouw van deze divisie met de bedoeling om het weer winstgevend te maken. In 2017 leed het namelijk een operationeel verlies van bijna 209 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect