Spelconsole Switch stuwt winst Nintendo

Investeerders verwachten dat de nieuwe Nintendo Switch het succes van de Wii gaat volgen. ©BELGAIMAGE

De Japanse spelletjesreus Nintendo kan profiteren van de goede verkoopcijfers van de Switch-console en legt mooie winstcijfers voor. Tegelijkertijd vervangt Nintendo de huidige topman in het kader van een verjongingskuur.

De Japanse gamesgigant Nintendo kan uitpakken met goede cijfers. De omzet steeg afgelopen jaar met 115 procent tot iets meer dan 1 miljard yen, omgerekend 7,9 miljard euro. Ook de hoge verkoopcijfers leidden tot meer winst. De operationele winst bedroeg 177 miljard yen afgelopen boekjaar, maar Nintendo verwacht op het einde van dit boekjaar af te kunnen kloppen op 225 miljard yen. Het Japanse bedrijf voorspelt dat dit zijn grootste winst in negen jaar zal zijn.

Nintendo Switch

Deze verwachtingen zijn gebaseerd op het groeiende succes van de Nintendo Switch, de nieuwste telg in de Nintendo-familie. De verkoop loopt als een trein waardoor investeerders hopen dat het succes van de Wii, de best verkochte console aller tijden, herhaald kan worden. De Nintendo Switch ging sinds zijn release in maart van vorig jaar al 17,8 miljoen keer over de toonbank, maar het bestuur hoopt daar twintig miljoen van te maken tegen het einde van 2018. Ter vergelijking: van de Wii werden meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Niet alleen de consoles, ook de spelletjes doen het goed. Vooral Super Mario Odyssey en Mario Kart 8 Deluxe werden wereldwijd gesmaakt door gamers. Nintendo meldt dat er binnenkort heel wat nieuwe titels zullen verschijnen voor de Switch.

De opvolger van de Wii, de Wii U, flopte waardoor gamemakers niet stonden te springen om nieuwe games te maken. Die onzekerheid bij gameontwikkelaars heeft nog even geduurd. 'Ontwikkelaars waren voorzichtig om nieuwe spelletjes te ontwikkelen voor de Switch, de opvolger van de Wii U, omdat ze dachten dat de Switch niet goed zou verkopen', aldus Hirokazu Hamamura, hoofd van het gameblad Gzbrain Inc. Dat vertrouwen is nu dus hersteld.

Verjongingskuur

Samen met de publicatie van de cijfers van het afgelopen boekjaar maakt het bedrijf ook zijn nieuwe CEO bekend. Shuntaro Furukawa neemt het over van de 68-jarige Tatsumi Kimishima. Nintendo plande al langer een verjonging van de directie om zo dichter bij het doelpubliek te staan, maar wachtte op een gunstig moment. Dat moment is nu aangebroken: de 45-jarige nieuwe CEO kan profiteren van de stevige groei door de Switch-console.  

Furukawa was sinds 2015 manager van de plannings- en marketingafdeling en heeft volgens de Japanse krant Nikkei tien jaar buitenlandse ervaring opgedaan in Duitsland. Hij maakte mee de verkoopplannen van de consoles en software en droeg bij aan de hit van de Nintendo Switch. 'We zullen het bedrijf nog verder uitbouwen en ik wil Nintendo's traditie van originaliteit en flexibiliteit in ere houden', was Furukawa's reactie tijdens de persconferentie in Osaka.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud