Vlaamse film houdt bioscoopbezoek overeind

De filmversie van FC De Kampioenen, één van de Vlaamse kaskrakers in 2013 ©rv

De Vlaamse film lokte vorig jaar bijna 2 miljoen bezoekers naar de bioscoop. Dat is een stijging van 17 procent tegenover 2012. Met drie grote Vlaamse publieksfilms was 2013 dan ook een uitzonderlijk filmjaar.

In 2013 daalde het bioscoopbezoek in Wallonië en Brussel respectievelijk met 10 en 7 procent. In Vlaanderen bleef het aantal cinemabezoekers status quo. Met dank aan de Vlaamse film, valt af te leiden uit het jaarverslag van het Vlaams Audio­visueel Fonds (VAF).

In 2013 kregen Belgische films 2,5 miljoen bezoekers over de vloer. Drie vierde daarvan, of bijna 2 miljoen mensen, trok naar een Vlaamse film. Drie kaskrakers tekenden samen voor meer dan een miljoen bezoekers: ‘Kampioen zijn blijft plezant!’, ‘Het vonnis’ (zie trailer onderaan) en ‘Marina’. Ze stuwden het gemiddelde bioscoopbezoek per Vlaamse film fors de hoogte in. Een Vlaamse film lokte vorig jaar gemiddeld 62.000 mensen naar de bioscoop, tegenover 48.000 in 2012. Ter vergelijking: het ‘Belgische’ gemiddelde ligt op 29.000. Een teken aan de wand dat de Waalse cinema verder achteruitboert.

Ook in het buitenland lijkt de Vlaamse film de vlucht vooruit te nemen. Flanders Image, het exportbureau van het VAF, telde 338 prijzen en vermeldingen voor Vlaamse ­creaties op buitenlandse filmfestivals. In 2012 waren dat er nog 298, toen ook al een record. In 2013 stonden ook 22 Vlaamse films in buitenlandse bioscopen geprogrammeerd. Nederland vormt de grootste afzetmarkt.

In Frankrijk viel vooral de hoge score van ‘The Broken Circle Breakdown’ op. Met meer dan 200.000 bezoekers is de film van Felix Van Groeningen de meest bezochte Vlaamse productie aller tijden in Frankrijk. Vier Vlaamse (co-)producties realiseerden vorig jaar ook de oversteek naar Amerikaanse bioscopen.

Meer bevoegdheden

Voor het VAF was 2013 het laatste werkingsjaar onder de huidige vorm. De Vlaamse regering wil het fonds een sleutelrol geven in haar audiovisueel beleid. Deze week keurt het Vlaams Parlement een ­decreetswijziging goed met een bevoegdheidsuitbreiding. Het VAF wordt straks ook verantwoordelijk voor de organisatie van subsidiecommissies voor de audiovisuele sector, het krijgt extra administratieve taken en neemt een deel van de taken van het steunpunt BAM over. ‘Het huis wordt groter’, zegt VAF-baas Pierre Drouot. ‘Maar elke dienst blijft autonoom zijn eigen loket behouden.’

De bevoegdheidsuitbreiding heeft geen noemenswaardige financiële gevolgen. Wel verschuift er 2,5 miljoen euro van tv-series naar het filmfonds, waardoor het budget van het filmfonds op het niveau van 2009 wordt teruggebracht. De kas van het mediafonds wordt in 2014 voor het eerst gespekt met 3,6 miljoen euro ‘abonneeheffing’ van de telecomoperatoren. De distributeurs mogen wel kiezen of ze het geld in het mediafonds storten, of het zelf uitgeven aan audiovisuele projecten. Telenet koos voor het eerste, terwijl Belgacom het geld zelf in Vlaamse fictie investeert.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud