Advertentie
Advertentie

Roularta krijgt tik van rechtbank

Roularta-CEO Rik De Nolf ©Photo News

De mediagroep Roularta kende een gemengd derde kwartaal, met zwakke cijfers voor de printactiviteiten en een sterke prestatie van de audiovisuele tak. Maar het bedrijf verloor een rechtszaak en moet een schadevergoeding van 8 miljoen euro betalen, waarvoor het slechts 1,2 miljoen voor opzij had gelegd.

Het juridisch conflict ging over de stopzetting van een drukcontract tussen Roularta-dochter NV De Streekkrant-De Weekkrantgroep en drukkerij Kempenland. De rechtbank van koophandel in Turnhout kwam op 12 september tot de conclusie dat Roularta een schadevergoeding van 8,2 miljoen euro moet betalen.

Dat is een stevige tik voor Roularta. De mediagroep legde voor die juridische strijd slechts 1,2 miljoen euro aan provisies opzij. De overige 7 miljoen euro zullen een 'negatief effect' hebben op het financieel resultaat van 2013, meldt het bedrijf. Ter herinnering: Roularta maakte op nettobasis vorig jaar een verlies van 2,5 miljoen euro.

Roularta zegt in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak, 'die niet in verhouding is met de omzetderving bij drukkerij Kempenland'.

Een mens zou bijna vergeten dat Roularta vanmorgen ook een licht liet schijnen op zijn operationele prestatie over het derde kwartaal. In de printmedia ging de omzet met 3,7 procent achteruit, van 105,5 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar naar 101,7 miljoen euro. Vooral de reclameomzet in magazines ging er sterk op achteruit (-11,8%).

De audiovisuele tak - Roularta heeft 50 procent van de omroep VMMa in handen - deed het wel goed in het derde kwartaal. Roularta haalde 34,8 miljoen euro omzet uit zijn audiovisuele activiteiten, een stijging met 7,8 procent. Dat is volledig te danken aan de meerinkomsten uit reclame op radio en tv  (+9,2%).

In tegenstelling tot na de halfjaarcijfers maakt Roularta ook een voorspelling voor het einde van het jaar. Die is niet bepaald rooskleurig. 'Niettegenstaande de verbeterende vooruitzichten qua omzet, voorspelt Roularta Media Group een daling van de recurrente winst, te wijten aan de terugval van de jobadvertenties, van de reclame in de medische bladen en van de magazines, vooral in Frankrijk', klinkt het.

'Het nettoresultaat eind 2013 zal negatief beïnvloed worden door het boeken van de uitspraak in eerste aanleg in het dossier-Kempenland en door de kosten van de herstructureringen in Frankrijk', besluit het Roeselaarse bedrijf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud