Adverteerders verlaten Youtube na ophef over kindervideo's

©ANP

Enkele grote bedrijven haalden hun advertenties van het videoplatform af omdat die werden vertoond bij filmpjes waarop schaars geklede kinderen te zien zijn.

De filmpjes met de kinderen zijn niet seksueel van aard, maar zijn wel vaak voorzien van seksueel getinte commentaren. Iedereen kan filmpjes uploaden bij YouTube. Het bedrijf koppelt daar dan reclames aan en deelt de advertentie-inkomsten bij die filmpjes met de makers ervan.

Deutsche Bank liet weten een reclamecampagne te hebben stilgezet zodra duidelijk werd bij wat voor video's de reclame werd getoond. Mars ging nog een stap verder en zegt niet meer op YouTube en bij Google te adverteren totdat dat bedrijf maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen.

Andere bedrijven die hun advertenties hebben stopgezet, zijn supermarktketen Lidl, chocolademaker Cadbury's en drankbedrijf Diageo.

Aanhoudende problemen

YouTube heeft inmiddels aangegeven aan een oplossing te werken: 'Er zouden geen advertenties bij dit soort video's moeten worden getoond.'

Youtube blijft problemen hebben met zijn platform. Begin dit jaar trokken heel wat adverteerders hun reclame in op het platform omdat ze rond extremistische videobeelden kwamen te staan. 

YouTube kwam eerder deze week ook in opspraak door filmpjes van kinderen in verontrustende situaties, zoals bijvoorbeeld in vastgebonden positie. Ook die kinderen hebben vaak weinig verhullende kleding aan.

Er kwam ook heel wat ophef over kinderen die gewelddadige filmpjes te zien kregen door het algoritme dat nieuwe filmpjes aanraadt. Bovendien waren er speciale op kinderen gerichte filmpjes die ongeschikte scenes, vaak gewelddadig, bevatten.

In reactie daarop begon Youtube met het verwijderen van zulke filmpjes. In de afgelopen weken zijn duizenden filmpjes gewist en meer dan vijftig kanalen gesloten. Bij dergelijke filmpjes komen geen advertenties te staan, zodat de makers er niet aan kunnen verdienen. YouTube wil ook voorkomen dat pedofielen de reactieruimte onder de filmpjes gebruiken om kinderen te lokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud