Alfacam belandt in Indiase handen

©Dries Luyten

Alfacam begint exclusieve overnameonderhandelingen met de Indiase groep Hinduja. 'Uiterlijk eind januari moeten de gesprekken afgerond worden', reageert topman Sven Marinus. 'Dan begint een nieuw hoofdstuk voor het bedrijf.' Beleggers reageren enthousiast en sturen het aandeel boven 1 euro, het hoogste peil sinds midden november.

Alfacam en Hinduja bereikten een princiepsovereenkomst ('MoU'). De exclusieve gesprekken moeten leiden tot een akkoord waarbij Alfacam zal toetreden tot de omvangrijke Indiase industriële groep. 'Dat zal Alfacam een structurele oplossing bieden en zijn toekomst verzekeren', luidt het.

Het televisiedienstenbedrijf uit Lint zit sinds eind vorig jaar in de problemen. Een mislukt multimediaproject met de zender Exqi en een overambitieus groeiparcours zadelden de groep op met een schuldenberg van 58 miljoen euro. Alfacam kon zijn betalingsverplichtingen niet meer nakomen en moest uitstel van betaling vragen. Daarop werd de zoektocht ingezet naar een reddende engel. En die komt nu uit India.

Volgens een princiepsovereenkomst zal Hinduja enerzijds een nieuwe kredietfaciliteit voorzien van 24 miljoen euro en anderzijds het kapitaal van de groep versterken met 6 miljoen euro.

De kredietfaciliteit is bestemd om de schulden van de groep grondig te herschikken. 'Onze schuld van 58 miljoen euro bestaat nu uit deels bancaire schulden en deels mezzanine financiering (een vorm van achtergestelde lening, red.). Het is de bedoeling die volledig te vervangen', legt Alfacam-CEO Sven Marinus uit. Daaruit valt af te leiden dat de banken - die mee aan tafel zitten bij de onderhandelingen - een fors verlies zullen moeten slikken op hun kredieten.

Discussiepunt

Via de kapitaalinjectie zal Hinduja de facto meerderheidsaandeelhouder worden van Alfacam. Welk belang de groep precies zal verwerven is nog niet bekend. 'De transactiestructuur moet nog vastgelegd worden', zegt Marinus. 'Maar het zal gaan om een substantieel belang.'

Ter info: de beurskapitalisatie van Alfacam bedroeg gisterenavond 6,8 miljoen euro (slotkoers 0,77 euro). Zelfs als de kapitaalinjectie van Hinduja tegen de huidige beurskoers verloopt, zal de verwatering van de bestaande aandeelhouders dus bijna 50 procent zijn.

De koers waartegen Hinduja instapt zal dus samen met de zonder twijfel stevige onderhandelingen met de bankiers-schuldeisers de komende weken dan ook hét belangrijkste discussiepunt zijn.

De MoU loopt tot eind januari. Uiterlijk tegen dan moet er een definitief akkoord zijn bereikt. 'Dan kan een nieuw hoofdstuk beginnen voor het bedrijf', zegt Marinus.

Hij verzekert dat het toetreden tot de Hinduja-groep geen negatieve gevolgen zal hebben voor de activiteiten in Lint. 'Het is niet de bedoeling om hier af te bouwen. Hinduja is een partner op lange termijn. Alfacam moet hier sterker uitkomen.'

Niet alleen financieel wordt Alfacam versterkt, ook industrieel zal Hinduja een meerwaarde zijn, verzekert Marinus. 'Hinduja bezit in India een aantal kabelnetwerken. Ze zijn ook actief in de Indiase filmproductie. We kunnen zo bijvoorbeeld films naar Lint brengen. Hun netwerk in India en bij uitbreiding Azië en het Midden-Oosten zal Alfacam ook meer kansen geven.'

Marinus verwacht dat de aankondiging van de overname een effect zal hebben op de business van de groep. De voorbije weken en maanden haakten heel wat klanten af vanwege de problemen en de onzekerheid bij de groep.

De verwachte omzetdaling met 2 miljoen euro en een nettoverlies van 7 miljoen euro voor 2012 zal niet meer vermeden kunnen worden, 'maar voor 2013 verwachten we wel nog een positieve impact', aldus Marinus.

Hinduja is een Indiaas conglomeraat dat onder meer actief is in de media- en financiële sector, IT, auto-industrie, vastgoed en farma. De groep is in ons land onder meer bekend als de partij die de hand legde op de private-bankingdochter van KBC, maar later van die overname moest afzien onder druk van de Luxemburgse banktoezichthouder.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud