Alfacam beschermd tegen schuldeisers

Gabriel Fehervari, oprichter en grootaandeelhouder van Alfacam. ©IMAGEGLOBE

De televisiedienstengroep Alfacam kreeg vanmorgen gerechtelijke bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat besliste de rechtbank van koophandel in Antwerpen. Welingelichte bronnen vermoeden dat het bedrijf vrij snel geheel of gedeeltelijk zal worden verkocht.

Alfacam zit sinds eind vorig jaar in slechte papieren. Het torst een schuldenberg van 58 miljoen euro, het prijskaartje van een te ambitieuze groeistrategie en het floppen van de televisiezender Exqi.  Het Antwerpse bedrijf kan de rentelast op die schulden niet langer dragen. Ruim negen maanden toonden de banken respijt. Ondertussen kon Alfacam op zoek naar een reddende engel.

Een maand geleden ving het bedrijf exclusieve onderhandelingen aan met één partij, maar die ketsten af. Alfacam besliste daarom om beroep te doen op de doorstartwet (WCO).

De rechtbank van Koophandel gaf zopas zijn groen licht. Alfacam moet tegen 1 februari 2013 een plan uitwerken om de schuldeisers af te betalen, besliste de rechtbank. De schuldeisers, waaronder de banken, moeten op die datum over dat plan stemmen.

Er zijn ook twee mandatarissen aangesteld om de verkoop van een deel of een gedeelte van de onderneming te begeleiden. Welingelichte bronnen vermoeden dat die verkoop (van een deel van de onderneming) vrij snel kan volgen.

Nederlands fonds

Zoals De Tijd vrijdag berichtte, stond het private-equityfonds Value Enhancement Partners onlangs op een zucht van de overname van Alfacam. Een onenigheid met de banken gooide in de laatste rechte lijn roet in het eten.

VEP noemt zichzelf een fonds dat focust op ‘complexe investeringen waar innovatieve oplossingen voor nodig zijn’. Het was al in ons land actief toen het de Waalse glasparelproducent Sovitec overnam van zijn banken-schuldeisers. VEP bereikte een akkoord met de kredietverschaffers en hielp Sovitec verder groeien in zijn niche (het bedrijf werd ondertussen doorverkocht aan Gilde Equity Management).

Zo’n scenario is ook op het lijf geschreven van Alfacam. Maar de deal werd in extremis afgeblazen. Naar verluidt konden de banken niet leven met de ultieme voorwaarden die VEP op tafel legde en oordeelden ze dat ze al genoeg inspanningen hadden gedaan.

De constructie die voorlag, voorzag volgens onze informatie dat Alfacam een algemene vergadering zou bijeenroepen die zich zou uitspreken over een kapitaalverhoging met behoud van het voorkeurrecht van de bestaande aandeelhouders. Oprichter en hoofdaandeelhouder Gabriel Fehervari (nu 59%) zou zijn voorkeurrechten voordien hebben afgestaan aan VEP. Het fonds zou vervolgens via de kapitaalverhoging de ‘controle’ van Alfacam hebben verworven - alleszins minder dan 75 procent. Fehervari zou in het kapitaal gebleven zijn.

Geen verplicht bod

Door het gebruik van dat mecanisme zou VEP geen verplicht bod moeten lanceren op Alfacam, al overschreed het de drempel van 30 procent. De overnamewet bepaalt immers dat een overnamebod niet verplicht is bij een inschrijving op een kapitaalverhoging met voorkeurrecht van een vennootschap. Het is onduidelijk hoeveel VEP veil had om de controle te verwerven.

Alfacam-topman Sven Marinus geeft geen commentaar. Hij wil wel kwijt dat hij nu onderhandelt met partijen die vroeger al aan tafel zaten. Maar ook met nieuwe partijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud