Amerikaanse zenders winnen proces van tv-distributeur Aereo

Chet Kanojia, de CEO van Aereo, krijgt ongelijk van de hoogste Amerikaanse rechtbank in zijn conflict met de tv-zenders. ©Bloomberg

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de grote Amerikaanse tv-zenders gelijk gegeven in een belangrijk proces tegen Aereo, een bedrijf dat tv-signalen capteerde om ze te verdelen via internet.

Aereo is in onze contreien nauwelijks bekend, maar was de voorbije maanden het voorwerp van hevige debatten in de Amerikaanse mediasector. Debatten die uiteindelijk ook hun belang kunnen hebben voor Europa en voor ons land. Want de uitkomst van het proces tussen de Amerikaanse zenders en Aereo kan mee bepalen hoe het tv-landschap van de komende jaren eruit zal zien.

Waar gaat het over? Aereo is een bedrijf dat zijn klanten een ‘nieuwe manier van televisie kijken’ belooft: via internet biedt het in elf Amerikaanse steden een groot aanbod live tv-kanalen aan voor 8 dollar per maand, ook op mobiele toestellen. De kijker hangt  dus niet meer vast aan een duur kabelabonnement, aan zijn vaste tv-scherm of aan het zenderaanbod dat de kabelmaatschappijen zelf hebben samengesteld.

Leuk voor de kijkers, maar niet voor de zenders die zo een pak inkomsten dreigden te verliezen. Aereo betaalt immers niet de dure commissies die kabelbedrijven wel aan de tv-netwerken betalen. Die netwerken liepen daardoor tot 4 miljard dollar per jaar mis.

Volgens de tv-zenders maakt Aereo zich schuldig aan piraterij omdat het de tv-signalen zonder hun toestemming kopieert en verder verspreidt. Het bedrijf doet dat door in datacenters piepkleine antennes te plaatsen die televisiesignalen uit de ether kunnen oppikken, en die om te zetten in een formaat dat via het internet gestreamd kan worden. Aereo-abonnees konden ook programma's in de cloud bewaren voor later.

Het Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in de VS, heeft nu met zes stemmen tegen drie beslist dat Aereo inderdaad de eigendomsrechten van de tv-bedrijven heeft geschonden. Dat is een belangrijke overwinning voor de grote mediabedrijven, onder meer Walt Disney (eigenaar van de zender ABC), 21st Century Fox en Comcast (eigenaar van NBCUniversal) en CBS.

Het aandeel van de internetholding IAC/InterActiveCorp, de eigenaar van Aereo, zakte in reactie op de uitspraak met 2,1% tot 67,42 dollar.

Bhaalu

Ook in ons land woedt al langer een debat over de vraag of andere partijen zonder toestemming mogen ingrijpen op het tv-signaal van de tv-zenders. Zo biedt de startup Right Brain Interface zijn dienst 'Bhaalu' aan, een soort afstandsbediening waarmee de kijker alle tv-programma's naar believen kan opnemen en uitgesteld bekijken. De Vlaamse tv-omroepen noemen dat een schending van hun rechten en vechten de dienst aan voor de rechtbank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud