Apple herstelt licht na dagenlange daling op Wall Street

Volgens Morgan Stanley zullen er dit kwartaal minder iPhones verkocht worden dan aanvankelijk verwacht werd. ©REUTERS

De afgelopen week ging het aandeel meer dan 8 procent omlaag. Woensdag was er bij opening een licht herstel.

In het slipstream van haar leveranciers ging ook Apple  de voorbije dagen onderuit op de beurs. Het aandeel van het technologiebedrijf zakte onder de 163 dollar, een daling van 11 procent in vergelijking met 13 maart. Toen stond de koers op 183,5 dollar. Woensdag herstelde het aandeel bij de opening tot boven de 164 dollar.

De daling is vooral te wijten aan de vrees dat de vraag naar iPhones binnenkort zal afnemen. Onder andere AMS, een Oostenrijkse leverancier van optische sensoren, waarschuwde dat het tweede kwartaal zal tegenvallen. Het verwacht een daling tot 50 procent. Ook bij het Taiwanese chipbedrijf TSMC klonk een gelijkaardige boodschap. Morgan Stanley heeft inmiddels de prognoses voor de iPhone-verkoop in het tweede kwartaal naar beneden bijgesteld. In plaats van 40,5 miljoen smartphones denkt het beurshuis nu dat Apple 34 miljoen iPhones zal verkopen.

In het vierde kwartaal van 2017 is de wereldwijde verkoop van smartphones voor het eerst sinds 2004 achteruitgegaan. Apple verkocht in dat kwartaal 73 miljoen toestellen, een daling van 5 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2016. Samsung daalde toen met 3,60 procent. De Chinese spelers Huawei (+7,56 procent) en vooral Xiami (+79 procent) winnen fors terrein. Vooral die eerste doet met high-end toestellen als de Huawei P20 Pro een gooi naar de troon die tot nu toe door Apple en Samsung bekleed werd.

Het is niet het enige probleem waar Apple mee te kampen heeft. Zo moet het vanaf volgende maand voor 13 miljard euro aan achterstalige belastingen aan de Ierse staat opzijzetten. Jarenlang had Apple in het land een belastingsvoordeel dat volgens de Europese Commissie neerkwam op illegale staatssteun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud