Belga-journalisten staken tegen ontslagen

De redactie van Belga in Brussel. ©BELGA

Het personeel van het persagentschap Belga legt tot donderdagmiddag 12 uur het werk neer uit protest tegen verschillende ontslagen.

Het personeel van Belga legde woensdagmiddag het werk neer. De actie duurt voort tot donderdagmiddag 12 uur, besliste de redactie bijna unaniem. 

Ze komt er na de ondernemingsraad woensdagochtend. Daarop kondigde de directie onverwacht aan dat de 80-koppige redactie het voortaan met drie journalisten minder moet doen. Belga ontsloeg vandaag een Nederlandstalige en een Franstalige journalist en zoekt geen vervanger voor een journalist die deze zomer met pensioen gaat. 

CEO Patrick Lacroix wijt de maatregel aan de tegenvallende commerciƫle resultaten. 'De markt kampt met dalende advertenties en de digitale transformatie', zegt Lacroix. 'Terwijl onze inkomsten van mediabedrijven niet stijgen, gaan de redactionele kosten wel de hoogte in. Daarom is deze redactionele ingreep noodzakelijk.'

Diensten schrappen

'Dit is problematisch', reageert Belga-journaliste Mieke Van Der Helst. 'We moeten 24 uur per dag met een minimumbezetting het nieuws volgen. We zitten echt op ons tandvlees.'

CEO Lacroix wijst erop dat Belga een aantal diensten niet langer zal aanbieden om de werkdruk te verminderen.

Gisteren kondigde uitgever Mediahuis al aan 82 jobs te willen schrappen. Op de redactie van De Standaard, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg staan 19 voltijdse banen op de tocht. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud