België legt nauwelijks privacyboetes op

Google kreeg in Frankrijk een boete van 50 miljoen euro waartegen het in beroep ging. ©AFP

De Belgische privacywaakhond heeft nog maar voor 39.000 euro boetes uitgeschreven wegens schendingen van de Europese GDPR-datawetgeving. In Frankrijk staat de teller op 51,1 miljoen.

Uit een overzicht van het advocatenkantoor DLA Piper blijkt dat de sanctionering van schendingen van de data- en privacyregels sterk uiteenloopt in Europa. Elke lidstaat heeft zijn eigen regulator die moet toezien op de naleving van de regels. In ons land is dat de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).

Met slechts 39.000 euro aan boetes is ons land bij de minst strenge van Europa. De Belgische boetes werden onder meer opgelegd aan politici die via hun ambt aan persoonlijke gegevens waren geraakt die ze hadden gebruikt in hun persoonlijke verkiezingscampagne.

Google

Nergens staat de teller hoger dan in Frankrijk (51,1 miljoen euro), maar dat is grotendeels te wijten aan één boete van 50 miljoen euro aan Google. Ook in Duitsland (24,5 miljoen), Oostenrijk (18,1 miljoen) en Italië (11,5 miljoen) staat de boeteteller op dubbele cijfers. In heel Europa werden, tot en met 17 januari, voor 114 miljoen euro boetes uitgeschreven.

Er zijn ook landen waar nog geen GDPR-boetes werden uitgeschreven, zoals Luxemburg, Finland, Estland en Ierland. In dat laatste land zijn de Europese hoofdzetels gevestigd van heel wat Amerikaanse techreuzen zoals Apple en Facebook.

DLA Piper verzamelt ook cijfers over het aantal gerapporteerde data-inbreuken. Daar staat Nederland bovenaan met 40.647 gevallen, gevolgd door Duitsland (37.636) en het VK (22.181). België telt er slechts 1.332. Die cijfers zijn evenwel moeilijker te vergelijken omdat de rapportering verschilt per land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud