Cambridge Analytica gelinkt aan internetmiljardair Peter Thiel

Peter Thiel, een van de machtigste en meest mysterieuze mensen in Silicon Valley ©REUTERS

Volgens klokkenluider Christopher Wylie heeft ook het databedrijf Palantir, opgericht door de beruchte internetmiljardair Peter Thiel, gewerkt op basis van de data die Cambridge Analytica gebruikte.

‘Heel wat, zeg gerust alle, aandacht gaat naar Cambridge Analytica. Ken je ook andere bedrijven die op dezelfde manier te werk gaan?’, vroeg een Brits parlementslid aan klokkenluider Christopher Wylie. De voormalige werknemer van het databedrijf zat in een hoorzitting die op dat moment al meer dan een uur bezig was, toen hij die vrij voor de hand liggende vraag voorgeschoteld kreeg. Toch moest de spraakzame Canadees voor het eerst naar de juiste woorden zoeken.

‘Een van de eerste mails die ik kreeg toen ik bij het bedrijf aan de slag ging, was een vraag over een bedrijf dat Palantir heet’, stak hij van wal. Vervolgens vertelde hij hoe Alexander Nix, de CEO van Cambridge Analytica die momenteel geschorst is, uiterst geïnteresseerd was in het werk van Palantir. ‘Het was Sophie Schmidt, de dochter van Eric Schmidt (voormalige CEO van Google, red.), die hem bij het bedrijf geïntroduceerd had.’

Het duurde even tot Wylie tot zijn punt kwam. ‘Er waren werknemers bij Palantir die ook op onze Facebook-data gewerkt hebben.’ De parlementsleden leken niet dieper in te willen gaan op wat hij zei en maakten aanstalten om een nieuwe vraag te stellen, waarop Wylie nog even het woord nam. ‘Ik wil nog even verduidelijken dat er geen officieel contract was tussen Palantir en Cambridge Analytica, maar er waren werknemers van Palantir die bij ons op kantoor kwamen om de modellen te bouwen waarop we gewerkt hebben.’

Peter Thiel

Zuckerberg getuigt voor Congres

Nadat hij dinsdag besloot om niet voor het Britse parlement te verschijnen, liet  Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg dinsdag weten aan dat hij wel naar het Amerikaanse Congres zal komen.

De CEO van Facebook komt binnen enkele weken getuigen over hoe het bedrijf op gebied van privacy en data te werk gaat. De voorbije week lag er enorm veel druk op Zuckerberg, die na de bekendmaking van klokkenluider Christopher Wylie zo goed als volledig van de radar was verdwenen.

Senator Chuck Grassley heeft zowel Zuckerberg als Sundar Pichai (CEO Google) als Jack Dorsey (CEO Twitter) uitgenodigd voor een hoorzitting over data privacy op 10 april.

Zonder dat de parlementsleden het beseften, had Wylie informatie gelost die van cruciaal belang kan zijn. Als wat hij zegt waar is, wordt het Cambridge Analytica-verhaal nog een stuk complexer, want Palantir werd in 2004 opgericht door (onder andere) Peter Thiel. Het obscure bedrijf werkt nauw samen met veiligheidsdiensten als de Amerikaanse NSA, waar het data inzet in de strijd tegen terrorisme. Daarnaast werkte het onder andere voor Coca-Cola, al zou dat contract intussen opgezegd zijn.

Thiel lanceerde eerder PayPal, dat hij later aan eBay verkocht. Nadien investeerde hij onder andere in Facebook , waar hij een zitje in de raad van bestuur kreeg. Daarnaast outte Thiel zich ook vrij snel als sympathisant van Donald Trump, en die liefde is wederzijds. Tijdens een meeting met de bazen van grote technologiebedrijven in december 2016 wilde Trump hem nadrukkelijk bedanken ‘omdat hij iets heel vroeg zag, nog voor wij het zagen.’

Dat het bedrijf van Thiel door Christopher Wylie aan Cambridge Analytica gelinkt wordt, kan dan ook verregaande gevolgen voor Facebook hebben. Eerder al werden in 2013 door The Observer, de krant waarin Wylie twee weken geleden zijn verhaal bracht, geruchten gepubliceerd die zouden wijzen op een samenwerking tussen Cambridge Analytica en Palantir. Carole Cadwalladr, de journaliste die de klokkenluider interviewde, zegt het mailverkeer tussen de twee bedrijven te hebben gelezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud