Cameron eist uitleg van BBC over toedekken kindermisbruik

De BBC krijgt zware kritiek omwille van het vermeende toedekken van kindermisbruik door de overleden presentator Jimmy Savile.

De Britse openbare omroep BBC staat onder zware druk van de regering om volledige klaarheid te bieden in het schandaal over seksueel misbruik van kinderen door de vorig jaar overleden presentator Jimmy Saville.

De excentrieke, sigaren lurkende dj met de lange blonde haren was in de jaren 70 en 80 een van de populairste figuren van de Britse televisie. Hij presenteerde in prime time verschillende kinderprogramma’s – onder meer het bekende Jim’ll Fix it - en pop shows. De man werd later door koningin Elizabeth geridderd omwille van zijn liefdadigheidswerk.

Een jaar na zijn overlijden wordt Savile nu echter beschuldigd van verkrachting en seksueel misbruik van tientallen jonge meisjes, zelfs in de gebouwen van de BBC. Volgens het gerecht strekte het misbruik zich uit over zes decennia en was het van een ‘nooit geziene omvang’. De omroep wordt ervan beschuldigd dat ze de waarheid jarenlang in de doofpot heeft gestopt.

Zo zou een aflevering van het bekende actualiteitenprogramma ‘Newsnight’ over de zaak-Savile zelfs zijn tegengehouden onder druk van hogerhand. Tal van getuigenissen bevestigen dat, maar het werd aanvankelijk door de BBC ontkend. De tabloid The Daily Mail schreef dan weer dat Newsnight-hoofdredacteur Peter Rippon zou zijn ontslagen. Dat werd zondagavond door de BBC nog ontkend, maar intussen is Rippon wel op non-actief gezet in afwachting van een onderzoek.

Ook de Britse premier David Cameron voert de druk op de BBC nu op. Hij verklaarde vandaag dat de omroep ‘ernstige vragen te beantwoorden heeft’. Cameron vraagt zich af waarom de omroep haar verhaal over de Newsnight-uitzending heeft aangepast. Ook John Simpson, één van de oudste en meest vertrouwde verslaggevers van de BBC, uit scherpe kritiek. Hij heeft het over de zwaarste crisis in zijn 50-jarige carrière.

Voor BBC-topman George Entwistle wordt het schandaal meteen de eerste grote test. Entwistle kwam pas in augustus aan het hoofd van de BBC. Hij volgde Mark Thompson op, die gedelegeerd bestuurder werd van de New York Times.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud