Concurrentie haalt Clubhouse in

Facebook werkt aan een upgrade van Messenger om een alternatief voor Clubhouse aan te bieden. ©AFP

Clubhouse krijgt applaus omdat de app het genre 'sociale audiochat' populair maakte. Maar er zijn machtige kapers op de kust, die alle zeilen bijzetten om het jonge bedrijf voorbij te steken.

Clubhouse werkt 'echt hard' om de app niet enkel op iOS, maar ook op Android te krijgen. Dat zei medestichter Paul Davison onlangs tijdens een 'townhall-evenement'. Het duurt wel nog 'enkele maanden' voor de ontwikkelaar die het bedrijf daarvoor in dienst de app rond krijgt.

Clubhouse kampt momenteel met twee beperkingen: gebruikers moeten een iOS-toestel hebben en potentiële gebruikers moeten een uitnodiging krijgen. Het is wellicht wachten tot de zomer voor de app breed toegankelijk is.

Twitter Spaces

Dat is anders bij het rivaliserende Twitter Spaces. Deze maand krijgen ook Android-gebruikers de kans deel te nemen aan 'rooms', waar net als op Clubhouse over allerlei onderwerpen wordt gepraat. Vanaf april zou volgens mediaberichten iedereen kunnen luisteren, praten en rooms opstarten op Twitter Spaces.

Op screenshots is te zien hoe Facebook zijn Messenger-app zou kunnen uitbreiden.

Facebook

Ook Facebook zit niet stil. Topman Mark Zuckerberg, die meerdere optredens in Clubhouse achter de rug heeft, is geïntrigeerd door audiochat. Facebook werkt aan een eigen versie.

Op screenshots, die werden verspreid door een ontwikkelaar die de code analyseerde van de Android-app van Facebook, is te zien dat Facebook zijn Messenger-berichtenapp zou uitbreiden. Gebruikers zouden kunnen kiezen tussen een publieke audioroom, een audioroom voor vrienden en een videoroom voor vrienden. De screenshots tonen rooms naar het model van Clubhouse, met een onderscheid voor de sprekers op het virtuele podium, een verzameling van mensen die worden gevolgd door de sprekers en het publiek. Facebook beklemtoont dat het niet over een werkend product gaat.

Telegram

Facebook en Twitter zijn, met hun financiële en technologische kracht en uitgebreide sociale netwerken, de grote uitdagers voor Clubhouse. Dat leidt op de app tot ongerustheid bij organisatoren van clubs en rooms. Maar er zijn nog concurrenten. De berichtenapp Telegram biedt Spraakchats 2.0 aan. Opnames in de app zijn mogelijk en er kan talkradio worden georganiseerd voor eventueel miljoenen rechtstreekse luisteraars.

Het genre van de sociale audio-app zal volgens experten een eigen plaats krijgen, maar er is onzekerheid over wat gebeurt na de pandemie. Clubhouse komt in de buurt van 13 miljoen downloads wereldwijd. In België is het in de App Store weggezakt naar plaats 124 van meest gedownloade applicaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud