De Vijver heeft extra miljoenen nodig

©BELGA

Minder dan zes maanden nadat mediaholding De Vijver miljoenen bijtankte bij zijn aandeelhouders, werkt de mediagroep aan een nieuwe kapitaaloperatie, vernam De Tijd. Die oefening belooft niet eenvoudig te worden

De aandeelhouders van het bedrijf boven de tv-zenders Vier en Vijf, het weekblad Humo en het productiehuis Woestijnvis - Corelio, Sanoma en het duo Vandenhaute/Watté - pompten vorige zomer nog 21 miljoen in de vennootschap via een achtergestelde lening.

Dat was nodig omdat de herlancering van de duur overgenomen SBS-zenders Vier en Vijf niet bracht wat ervan werd verwacht, Humo veel lezers verloor en De Vijver de dure Hollywoodproductie ‘The Loft’ maar niet in de bioscoop kreeg. Om de banken tevreden te houden en de investeringsstrategie voort te kunnen zetten, moesten de aandeelhouders ingrijpen.

Sinds die kapitaaloperatie veranderde er echter weinig. Vier en Vijf groeien gestaag, maar door het dure zendschema kan De Vijver daar geen vruchten van plukken. De verkochte oplage van Humo blijft zakken. De enige meevaller is dat er ondertussen eindelijk een deal werd gesloten om The Loft in de zalen te brengen.

De vorige kapitaaloperatie werd afgesteld op een release deze maand. Maar het uitbrengen van de film werd opgeschoven naar augustus, waardoor de inkomsten pas eind dit jaar zullen binnenstromen. Om die periode te overbruggen, willen de banken dat De Vijver opnieuw ingrijpt.

Andere situatie

De situatie van De Vijver is inmiddels evenwel helemaal veranderd. Aandeelhouder Sanoma (33%) ziet sinds kort België niet meer als een kernland en wil van zijn participatie af. Het lijkt dus erg onwaarschijnlijk dat Sanoma nog eens miljoenen op tafel wil leggen.

Daarom liggen alle opties open, gaande van een nieuwe aandeelhouder om Sanoma te vervangen over de uitkoop van Sanoma door de twee bestaande partners tot een (gedeeltelijke) verkoop van activa. Hoe die oplossing eruit ziet, zal bepalen hoe groot de nieuwe kapitaaloperatie moet uitvallen. De banken willen nog dit voorjaar duidelijkheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud