Dertig jaar baanbrekend gebabbel

Edward Snowden op TED in Vancouver.

TED vierde afgelopen week zijn dertigste verjaardag in Vancouver. Sprekers worden op de jaarlijkse conferentie uitgenodigd om gedurende maximum 18 minuten het publiek in vervoering te brengen met hun expertise of ervaringen die de wereld zullen veranderen. Oorspronkelijk gingen de lezingen over het raakvlak tussen technologie, entertainment en design (TED), maar later werd er ook plaats gemaakt voor bijvoorbeeld wetenschap, psychologie, filantropie en muziek.

Een van de opmerkelijkste sprekers in Vancouver was Edward Snowden, die via een videoconferencing-robot over onze bedreigde vrijheid op het internet sprak. Zijn (virtuele) aanwezigheid was typisch voor het imago dat TED sinds 1984 heeft opgebouwd: hippe sprekers, spitse multimediapresentaties met een goed gedoseerde humor, gepopulariseerde uiteenzettingen over zware kost als biochemie of astrofysica, liefst met een wow-factor.

Een trouwe gast op TED-conferenties is het ongebreidelde geloof in de heilzame kracht van technologie. Op de eerste editie in 84 werd de Macintosh-computer van Apple voorgesteld. De bijhorende muis kreeg toen meteen kritiek in de presentatie van Nicholas Negroponte van MIT (zie hieronder). Hij pleitte voor een alternatief, namelijk vingers, en beschreef iets wat op een multitouchscherm van een iPad lijkt, pas twintig jaar later uitgevonden. Die visionaire presentatie gaf de TED-conferentie vleugels.

Toch was de eerste editie verlieslatend en duurde het tot de jaren negentig voor TED echt van de grond kwam. De technologische ontwikkelingen van die tijd hebben daar toe bijgedragen. Ontwikkelaars gebruikten de conferentie als springplank voor hun idee of uitvinding. Iedereen wilde er bij zijn, want op TED werd niet alleen over de toekomst gesproken, ze werd er gemaakt.

In de zaal was plaats voor amper een duizendtal zetels, een beperking voor ambitieuze ideeën die de wereld willen veroveren. Het beslissende moment kwam in 2001 toen media-ondernemer Chris Anderson de leiding overnam van Richard Wurman. Anderson besliste om alle presentaties te filmen en gratis op internet te tonen. Miljoenen kijkers konden meegenieten en TED groeide uit tot een wereldwijd succes. Tegelijk werden sprekers verplicht om hun presentaties steeds wervender en boeiender te maken. De kritiek luidt dat waardevolle ideeën gereduceerd worden tot hapklare brokken voor een breed, niet-gespecialiseerd publiek dat voortdurend geprikkeld wil worden.

Hieronder vindt u onze selectie van opmerkelijke presentaties uit de duizenden TED Talks die online te vinden zijn. Zo kunt u zelf oordelen, inspirerend of over-simplificatie?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud