Advertentie

Digitale radio verovert terrein op FM

©BELGA

Al 38 procent van de radioconsumptie van de Vlamingen gebeurt via digitale kanalen. Een jaar geleden was dat nog maar 26 procent.

Analoge FM-radio heeft nog altijd het grootste aandeel in de totale luistertijd, maar verliest snel terrein aan digitale kanalen. Dat blijkt uit de resultaten van de nieuwste meting rond digitale radio door het onderzoeksbureau Ipsos, dat in september en oktober de radioconsumptie van 2.005 Vlamingen onderzocht.

Digitale radio via de ether volgens de DAB+-standaard, de technologie die de FM-band zal vervangen, klom het voorbije jaar van 9 naar 17 procent. Twee jaar geleden was dat amper 3 procent. DAB+ haalde streaming via het internet (14%) in als belangrijkste digitale radiokanaal. Een kleine groep van 6 procent luistert naar de radio via de decoder voor digitale tv.

De cijfers zijn goed nieuws voor Digitale Radio Vlaanderen, het samenwerkingsverband van de mediabedrijven VRT, DPG Media en Mediahuis dat de overgang naar DAB+ in Vlaanderen promoot. De organisatie geeft deze maandag het startschot voor de Week van de Digitale Radio, een campagneweek waarin de voordelen van DAB+ worden beklemtoond.

Meer dan de helft van de Vlamingen (53% tegenover 39% in 2019) weet intussen wat DAB+ is, blijkt uit het Ipsos-onderzoek.  Die spontane kennis stijgt bij alle leeftijdsgroepen (12 tot 55+). In totaal zijn in België al ruim 1,25 miljoen toestellen verkocht die DAB+ kunnen ontvangen. Een groot deel komt voor rekening van autoradio’s. 59 procent van alle nieuw verkochte wagens is uitgerust met DAB+. Vanaf begin volgend jaar moeten alle nieuwe auto’s in Europa standaard DAB+ aan boord hebben.

Switch-off

Ondanks het toenemende gebruik van DAB+ lijkt de tijd nog niet rijp voor het ‘uitschakelen’ van de FM-band. De vorige minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ging er enkele jaren geleden nog van uit dat de ‘switch-off’ begin 2022 een feit zou zijn, maar zijn opvolger Benjamin Dalle (CD&V) laat zich niet op een timing vastpinnen.

De landelijke FM-vergunningen, die momenteel toegekend zijn aan DPG (Q-Music en Joe) en Mediahuis (Nostalgie), werden door Dalle verlengd tot eind 2022. Ook daarna zal FM niet verdwijnen. Maar de zenders die nog een FM-licentie willen, zullen extra inspanningen moeten doen om de overgang naar DAB+ te versnellen. De Vlaamse regering zal volgend jaar een ‘beauty contest’ houden om de drie landelijke licenties opnieuw te verdelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud