Advertentie
opmerkelijk

Doek valt over tv-uitzending Groot Dictee

Philip Freriks, de Nederlandse co-presentator en bezieler van het Groot Dictee der Nederlandse Taal reageert ontgoocheld. 'We worden bij het grofvuil gezet.' ©ANP Kippa

De Nederlandse publieke omroep NRT gaat het Groot Dictee der Nederlandse Taal niet meer uitzenden wegens te lage kijkcijfers. Canvas ziet het niet zitten alleen door te gaan.

Na 26 jaar stopt de NTR met de organisatie en tv-uitzending van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, een moment voor heel wat taalminnaars om met pen en papier hun kennis van de Nederlandse spelling te testen.

Volgens de omroep die zich toespitst op cultuur is de populariteit van het taalevenement te laag gezakt. 'Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad', verklaart Willemijn Francissen, integraal eindredacteur bij de NTR.

De afgelopen twee jaar zijn de kijkcijfers bijna gehalveerd: van 722.000 naar 368.000. Een plan om het dictee te moderniseren door een nieuwe kortere versie in het leven te roepen met stemkastjes en een komiek, werd afgevoerd. 'Het was niet vernieuwend genoeg', klinkt het.

Het Dictee was een samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep en werd gespeeld door bekende en 'gewone' Nederlanders en Vlamingen.

'Alleen doorgaan voor Canvas is geen optie', reageert de VRT op deredactie.be. Of het Dictee an sich nog zal voortbestaan is hoogst onzeker. 'Dit is een opportuniteit om alternatieven te zoeken, en dat gaan we zeker doen', aldus VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Grofvuil

Philip Freriks, de Nederlandse presentator die in 1990 het evenement naar Nederland haalde, reageert teleurgesteld: 'Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaald aanzien. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet.'

Freriks las de voorbije edities het dictee voor samen met de Vlaamse presentator Freek Braeckman.

Het recentste dictee, geschreven door de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden, werd door Vlaanderen gewonnen na een 'shoot-out'.  Daarin schreef Nederland 'balalajkaspeelster' in de plaats van 'balalaikaspeelster'. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud