Druk op Apple door gelekte naaktfoto's van celebrities

Actrice Jennifer Lawrence (hier in de kaskraker 'The Hunger Games') bevestigde al de echtheid van de gelekte foto's en kondigt gerechtelijke stappen aan. ©RV DOC

Tientallen naaktfoto’s van beroemdheden zijn door een onbekende persoon online gezet. De foto’s zouden gelekt zijn via de opslagdienst iCloud van Apple. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd.

Verschillende (woordvoerders van) getroffen celebrities hebben het lek al bevestigd. De manager van actrice en Oscarwinnares Jennifer Lawrence (The Hunger Games), van wie tientallen foto’s online kwamen, heeft het over een ongeziene schending van de privacy en zegt dat er gerechtelijke stappen worden gedaan om iedereen te vervolgen die de foto’s publiceert.

Actrice Mary Elizabeth Winstead liet via Twitter weten dat de gelekte foto's jaren geleden werden genomen, 'met mijn echtgenoot in de privacy van onze woning.' Hopelijk zijn jullie erg trots op jezelf, sneert ze de hackers nog toe.

To those of you looking at photos I took with my husband years ago in the privacy of our home, hope you feel great about yourselves.— Mary E. Winstead (@M_E_Winstead) 31 augustus 2014

Een woordvoerder van tv-ster Ariana Grande, die nog voor het tienerkanaal Nickelodeon heeft gewerkt, liet dan weer weten dat de gelekte foto’s nep zijn. Ook Victoria Justice zegt dat het niet om echte beelden gaat.

Ondanks de verwarring over de echtheid van sommige foto’s lijkt het erop dat we te maken hebben met één van de meest ophefmakende hackingschandalen van de voorbije jaren. Volgens sommige berichten zouden meer dan 100 beroemdheden – voor zover bekend allemaal vrouwen –slachtoffer zijn van het lek. Onder hen ook Kim Kardashian, de actrice Hillary Duff en de zangeressen Rihanna en Selena Gomez.

De anonieme hacker publiceerde de foto’s op 4chan, een bulletin board dat bekendstaat als anoniem publicatieforum van allerlei ranzige en spectaculaire beelden. In heel wat gelekte foto’s zijn de beroemdheden geheel of gedeeltelijk naakt te zien.

De beelden zouden volgens de hacker(s) gekaapt zijn van iCloud, de online opslagdienst van Apple voor foto's, apps, contacten, kalenders, muziek en boeken. Maar op welke manier dat zou gebeurd zijn, is niet duidelijk.

Apple heeft recent wel een lek gedicht dat het inderdaad wel mogelijk maakte om met zogenaamde 'brute force' in iCloud binnen te breken. Hackers maken daarbij gebruik van algoritmes die in korte tijd duizenden verschillende wachtwoorden uitproberen. Het is evenwel niet zeker dat dehackers van dit lek gebruik hebben gemaakt.

Apple

Als het lek te wijten is aan een beveiligingsfout bij Apple, zoals de hacker beweert, dreigt dat bedrijf een hoop zware schadeclaims op te lopen. Diverse media vroegen Apple om een reactie, maar kregen tot nu toe nul op het rekest. Het bedrijf zei eerder veel voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen om persoonlijke gegevens die op iCloud worden bewaard, zo goed mogelijk te beschermen tegen diefstal.

Het schandaal komt voor Apple ook bijzonder ongelegen. Volgende week houdt het bedrijf een groot persevenement, waarop naar verwachting de nieuwe iPhone 6 en andere innovaties zullen worden voorgesteld. Die lanceringen dreigen nu helemaal overschaduwd te worden door vragen over de beveiliging van de Apple-diensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud