eBay-kraak is één van grootste ooit

De eBay-kraak is de tweede grootste ooit in de VS, na de kraak van Adobe Systems vorig jaar. ©REUTERS

De hackers die zijn binnengedrongen bij de e-commerce-site eBay hebben maar liefst 145 miljoen datavelden buitgemaakt. Daarmee is het voor zover bekend de tweede grootste computerinbraak in de VS.

EBay had gisteren al bevestigd dat het einde februari en begin maart het slachtoffer is geworden van een computerinbraak. Nu blijkt dat daarbij liefst 145 miljoen klantengegevens zijn buitgemaakt, onder meer wachtwoorden. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel individuele klanten daardoor getroffen zijn.

Volgens woordvoerder Amanda Miller waren de wachtwoorden versleuteld en is er geen reden om aan te nemen dat de hackers ook de code hebben verkregen om ze te ontcijferen. Toch adviseert het bedrijf zijn gebruikers om hun wachtwoorden te veranderen, en dat ook te doen op andere online diensten waar ze hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Dat advies slaat u beter niet in de wind. Hoe sneller u uw wachtwoord verandert, hoe kleiner de kans dat de hackers met brute rekenkracht toch de code kraken en uw account kunnen overnemen.

‘Deze inbraak doet niet alleen eBay pijn, maar alle websites’, zegt Michael Cotes van het beveiligingsbedrijf Shape Security. Dat eBay aan iedereen vraagt om zijn inloggegevens te wijzigen, toont aan dat er een reeële kans bestaat dat de hackers in staat zullen zijn om de gestolen wachtwoorden te ontcijferen, zegt hij.

Volgens Miller omvatte de gestolen informatie bovendien ook email-adressen, geboortedata en andere persoonlijke informatie waarmee cybercriminelen aan de slag kunnen om allerlei misdaden te plegen. Het enige lichtpuntje is dat ze geen toegang kregen tot financiële data, zoals kredietkaartgegevens.

PayPal

Voorlopig heeft het bedrijf naar eigen zeggen ook nog geen indicaties dat de fraude op zijn platform is toegenomen, of dat zijn online betalingsdienst PayPal gecompromitteerd zou zijn.

De inbraak gebeurde nadat de hackers een ‘klein aantal’ inloggegevens van eBay-werknemers hadden bemachtigd, waarmee ze toegang kregen tot de klantendatabase. De hack werd pas begin mei ontdekt, bijna twee maanden na de feiten. We wilden eerst nagaan wat er precies gebeurd was vooraleer onze klanten in te lichten, zegt Miller.

De eBay-kraak is volgens experts de tweede grootste ooit in de VS, op basis van het aantal gestolen gegevens. Het record staat op naam van softwarebedrijf Adobe Systems, waar in oktober vorig jaar zowat 152 miljoen klantenaccounts gekraakt werden. Afgelopen december vond ook een grote kraak plaats bij de retailer target. Daar werden naast 70 miljoen klantengegevens ook zo’n 40 miljoen kredietkaartnummers gestolen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud