EU onderzoekt deals betaalzenders en filmstudio's

Joaquin Almunia opent een onderzoekt naar de licentiedeals. - AFP ©AFP

De Europese Commissie opent een onderzoek naar enkele contracten tussen grote Amerikaanse filmstudio's, zoals Warner Bros en 20th Century Fox, en Europese betaalzenders, zoals Canal Plus en BSkyB. De Commissie onderzoekt de geografische beperkingen die vaak in deze deals vervat zitten.

Europees Commisaris voor Mededinging Joaquin Almunia opent een grootschalig onderzoek naar contracten tussen Amerikaanse filmstudio's en Europese betaalzenders. Meer specifiek zal er onderzocht worden of dergelijke contracten niet ingaan tegen de concurrentieregels die gelden binnen de Europese Unie. 

Het probleem schuilt in de geografische beperkingen die studio's zoals Warner Bros, Sony Pictures en 20th Century Fox vaak afdwingen in de gesloten contracten. De films die de studio's in licentie geven aan Europese betaalzenders zoals Sky en Canal Plus, mogen vaak enkel in één land of in één taalgebied worden uitgezonden. Die exclusiviteit zal nu onder de loep genomen worden.

Almunia geeft aan nog geen stelling te hebben genomen, maar denkt dat er wel problemen kunnen opduiken. Als je je inschrijft voor een betalende tv-dienst in Duitsland en je gaat op vakantie naar Italië, dan is het mogelijk dat je de aangeboden films niet meer kan zien door de territoriale beperking.'

Uit de hoek van de betaalzenders en de filmstudio's is er voorlopig nog geen reactie gekomen op het geopende onderzoek. De aandelen van de filmstudio's gaan wel collectief onderuit: Time Warner (-0,27 procent), Sony (-0,96 procent), Comcast als eigenaar van NBC Universal (-1,13 procent). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud