Europa wil ‘in-app' aankopen reglementeren

De Europese Commissie maakt zich zorgen over misleiding van consumenten in mobiele games. foto EPA ©EPA

De Europese Commissie heeft plannen aangekondigd om één van de belangrijkste plagen aan te pakken die ouders vandaag de dag teisteren: de mogelijkheid om op tablets en mobiele phones aankopen te doen binnen een app.

Heel wat ouders die hun kinderen mobiele games laten spelen op hun tablet of smartphone, hebben zich dat al beklaagd toen ze enkele dagen of weken later hun kredietkaartafrekening in de bus kregen. Ontwikkelaars kunnen het mogelijk maken om binnen een app aankopen te doen via een kredietkaart die aan het account is gekoppeld. Vaak gebruiken kinderen die mogelijkheid zonder dat de ouders dat beseffen.

De Commissie kreeg daarover al heel wat klachten van consumentenorgansiaties, ook uit ons land. Ze gaat nu gesprekken aanknopen met aanbieders van appwinkels (vooral Apple en Google), beleidsmakers en consumentengroepen.

De Commissie maakt zich vooral zorgen over games die gratis te downloaden zijn, maar niet gratis te spelen. Meer dan de helft van de aangeboden mobiele games in de EU wordt gratis genoemd, terwijl er vaak verborgen kosten aan verbonden zijn, aldus een persbericht van de EU-Commissaris voor Justitie, Viviane Reding. ‘Misleiding van de consument is duidelijk een verkeerd business model, en gaat ook in tegen de geest van de Europese regels inzake consumentenbescherming.’

De ontwikkeling van apps is een bloeiende sector in Europa. De volgende vijf jaar zal die markt naar schatting 63 miljard euro waard zijn. Gebruikers in Groot-Brittannië , Duitsland , Frankrijk , Italië, Spanje , Nederland en België spendeerden in 2011 naar schatting 16,5 miljard euro aan online games, zegt de Commissie. Vaak gaat het om kinderen die – soms zonder het te beseffen – digitale aankopen doen via de kredietkaart van de ouders. Zo is er een geval bekend van een Britse achtjarig meisje dat een factuur verzamelde van 4.000 pond (6.700 euro) aan in-app aankopen. Apple heeft de onkosten van dat gezin wel vergoed.

In-app aankopen kunnen op de meeste mobiele apparaten wel worden uitgeschakeld, maar mensen weten dat niet altijd, of weten niet hoe ze dat moeten doen. Wellicht zal de Commissie strengere regels opleggen over extra waarschuwingen en autorisaties bij het verrichten van aankopen binnen een app.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud