Eyeworks in Amerikaanse handen

'De Pfaffs' is een productie van Eyeworks.

Het Amerikaanse Warner Bros koopt het Nederlandse productiehuis Eyeworks, dat ook in België een belangrijke speler is. Volgens RTLZ is de verkoop nog niet definitief maar doet de Amerikaanse tv- en filmproducent nu een boekenonderzoek.

Eyeworks had in 2012 een omzet van ruim 250 miljoen euro en een nettowinst van 13,9 miljoen euro. Bekende formats van de groep zijn onder meer 'Celebrity Splash' (De Grote Sprong) en 'Obese'.

Het productiehuis is ook in België een van de grootste spelers op de markt. Producties van hun hand zijn onder meer De Pfaffs, De Ridder, Toast Kannibaal, Sterren op de Dansvloer en Masterchef. Voor de openbare omroep maakt Eyeworks Belgium Café Corsari.

Eyeworks is ook een belangrijke filmproducent met titels als Ben X, Hector, Windkracht 10, De Zaak Alzheimer, Rundskop, en recent nog Marina.

Eyeworks weigert commentaar op het overnamebericht. Het productiehuis is in handen van Reinout Oerlemans, destijds gestart als soapster en meisjesidool 'Arnie Albers' uit de populaire Nederlandse soap 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Ook Joop van den Ende is grootaandeelhouder met 30 procent van de aandelen.

Naast Nederland en België is Eyeworks ook actief in Scandinavië, Zwitserland, Duitsland, Spanje & Portugal, Zuid-Amerika (Argentinië, Brazilië, Chili), de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf telt in totaal 1.500 werknemers.

Eyeworks werd de afgelopen jaren al vaker benaderd door geïnteresseerde partijen. In april 2011 gaf het bedrijf na een marktonderzoek door Goldman Sachs echter aan zelfstandig te willen blijven. Warner Bros is onderdeel van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner. Dat bedrijf is ook de eigenaar van tv-zenders als TNT, CNN en HBO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud