Facebook in vrije val

Facebook-topman Mark Zuckerberg gaf het aandeel van zijn bedrijf begin deze maand nog een duw met een strijdvaardige speech, maar daar blijft intussen weinig van over - Foto Reuters

Het aandeel van netwerksite Facebook ging maandag in vrije val op Wall Street. Het aandeel verloor net geen 10 procent, en activeerde daardoor het vertragingsmechanisme van de Nasdaq, dat short sellers moet limiteren. Aanleiding was een artikel in zakenblad Barron's, dat stelt dat Facebook niet meer dan 15 dollar waard is.

De koersduik maakte een abrupt einde aan de herstelbeweging die het aandeel de jongste weken maakte. Die kwam er na strijdvaardige commentaren van topman Mark Zuckerberg. Die erkende dat zijn bedrijf de boot van de mobiele toestellen wat had gemist, maar beloofde een inhaalbeweging.

Maar die boodschap maakte weinig indruk op Andrew Bary, journalist van het invloedrijke zakenblad Barron's. Die betwijfelt of die inhaalbeweging er wel nog zal komen, en oordeelt dat het aandeel Facebook 15 dollar of minder waard is.

Ter herinnering: Facebook trok in mei naar de beurs aan 38 dollar per aandeel. Die beursgang ging door technische problemen op het Nasdaq-platform volledig de mist in, en begeleidende bank Morgan Stanley moest bijspringen om te vermijden dat het aandeel op de eerste dag onder de intekenprijs zou zakken, wat een fameuze blamage zou geweest zijn.

Lockup

Sindsdien heeft Zuckerberg nog maar weinig plezier beleefd aan de beurs. De markt twijfelde aan de capaciteit van Facebook om meer inkomsten te halen uit online advertenties, waardoor het aandeel begin september een voorlopig dieptepunt van 17,73 dollar aantikte.

En de toekomst ziet er niet al te goed uit voor de Facebook-belegger. Er dreigt weer heel wat neerwaartse druk op het aandeel nu het personeel binnenkort weer grote pakketten aandelen op de markt mag gooien. Op 19 oktober vervalt de zogenaamde lockup voor een pakket van 234 miljoen aandelen. Op 14 november mogen er nog eens 777 miljoen stuks verkocht worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud