Facebook lanceert gratis internet in Zambia

Facebook lanceert internet in Zambia. ©REUTERS

Facebook lanceert een app die de inwoners van Zambia gratis toegang geeft tot een twaalftal internetdiensten. Het project kadert in het voornemen van Facebook-topman Mark Zuckerberg om internet toegankelijk te maken in onderontwikkelde landen.

Donderdag stelde Facebook de Internet.org-app voor, die het ontwikkelt samen met de draadloze netwerkoperator Airtel. De app, die kan worden geïnstalleerd op mobiele telefoons, geeft toegang tot een twaalftal cruciale internetdiensten. Het gaat daarbij onder meer om de online encyclopedie Wikipedia, maar de app bevat ook informatie over het weer, vacatures en medische bronnen. Facebook geeft natuurlijk ook toegang tot zijn eigen sociaal netwerk en berichtendienst.

Facebook vraagt geen geld voor het gebruik van de app. Het betaalt Airtel, dat de bandbreedte levert, ook niet. Beide bedrijven hopen geld te halen uit de internetdiensten die niet als basis worden beschouwd en waarvoor gebruikers moeten betalen. Het duo rekent erop dat als gebruikers aanvankelijk het basispakket zullen gebruiken, ze uiteindelijk zullen opschuiven naar de meer gevorderde, betalende versie.

De grote internetreuzen - zoals Google en Facebook - zoeken al langer manieren om internet uit te rollen over de hele aardbol. Google X - het onderzoekscentrum van Google - zou in juni meer dan een miljard dollar hebben geïnvesteerd in een 180-tal satellieten die het hele aardoppervlak moeten voorzien van internet. Facebook en Google namen ook allebei al specialisten in drones over, die eveneens internet vanuit de lucht kunnen voorzien. 

Toegankelijk maken

Het sociale medium werkt al langer aan het toegankelijk maken van internet in onderontwikkelde landen. Het werkt daarvoor samen met ongeveer een 150-tal partners. Zambia is het eerste land waarin er ook effectief internetdiensten worden aangeboden, zoals toegang tot de encyclopedie Wikipedia.

Facebook-topman Mark Zuckerberg sprak al meermaals de wens uit om internet ook toegankelijk te maken in grote delen van het armere Azië en Afrika. Daar profiteert Facebook uiteindelijk ook zelf van, want dan kan het zijn aantal gebruikers uitbreiden. Op dit ogenblik heeft Facebook ongeveer 1,32 miljard gebruikers. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud