Facebook ziet winst in 2012 verdampen

Facebook-CEO Mark Zuckerberg (foto: AFP) ©AFP

Facebook zag over het eerste jaar als publiek bedrijf de nettowinst in 2012 met 95 procent verschrompelen. Zonder rekening te houden met de kostprijs van personeelsopties lagen de cijfers wel boven de prognoses van het Wall Street-heir.

Facebook sloot zijn eerste boekjaar als beursgenoteerd bedrijf af met een nettowinst per aandeel van 1 cent per aandeel. Niet echt indrukwekkend voor een aandeel dat in mei tegen stevige 38 dollar per aandeel debuteerde.

Nochtans is er bovenaan de resultatenrekening stevige groei. De omzet groeit 37 procent naar 5,09 miljard. Bovendien steeg het 'mobiele' aandeel van de advertentie-inkomsten - de omzet die de grootste socialenetwerksite ter wereld uit mobiele applicaties voor smartphones en tablets genereert - in het vierde kwartaal tot 23 procent, van 14 procent in het derde kwartaal en zo goed als nul begin 2012.

'Er zijn nu dagelijks meer mensen die Facebook mobiel gebruiken dan van op hun computer', zegt CEO en oprichter Mark Zuckerberg in de teleconferentie. 'Dat was niet evident, we startten met apps die niet van de beste kwaliteit waren en zonder advertenties.'

Maar netto bleef daar onderaan de resultatenrekening slechts 53 miljoen dollar van over, een winstmarge van iets meer dan 1 procent dus. Dat is 95 procent minder dan de exact 1 miljard dollar nettowinst over boekjaar 2011. Boosdoener is onder meer de sterke stijging van de personeels- en marketingkosten.

De 'courante' nettowinst volgens de definitie van Facebook zelf, steeg wel: van 50 naar 53 cent per aandeel. Maar die houden geen rekening met de aandelenopties die Facebook gretig aan het personeel toekent, een courante praktijk in Silicon Valley.

Over het vierde kwartaal kwam de winst per aandeel - in de Facebook-definitie - uit op 15 cent bij een omzet van 1,59 miljard. Dat is beter dan de analistenconsensus op Wall Street, maar toch noteerde het aandeel in de weliswaar niet zo liquide nabeurshandel op Wall Street wat lager. Sinds het dieptepunt van minder dan 18 dollar in september, was het aandeel vooruitlopend op de grotere inkomsten uit mobiele applicaties met meer dan 80 procent gestegen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud