'Frankrijk de tijdbom in het hart van Europa'

De Franse president François Hollande (l.), naast Duits kanselier Angela Merkel (foto: AFP)

'De tijdbom in het hart van Europa', zo noemt The Economist Frankrijk in zijn jongste nummer. Volgens het Britse weekblad zijn onze zuiderburen de grootste bedreiging voor de toekomst van de euro.

De Franse president François Hollande verslikt zich wellicht in zijn koffie wanneer hij de jongste editie van The Economist onder ogen krijgt. Op de cover staan zeven Franse broden bijeen gehouden door een Franse driekleur met bovenaan een brandende lont. 'De tijdbom in het hart van Europa', titelt het Britse gezaghebbende weekblad. 

De boodschap is niet mis te verstaan. Volgens The Economist kan Frankrijk tot het grootste gevaar voor het voortbestaan van de euro uitgroeien. Het 14 pagina's tellende artikel is vooral niet mals voor de nieuw verkozen president en zijn eerste minister Jean-Marc Ayrault. 'Noch Hollande noch Ayrault lijkt het soort leider te zijn dat moedige hervormingen durft door te voeren als er veel tegenkanting tegen bestaat', beargumenteert het weekblad zijn stelling.

Hoewel de publicatie erkent dat de Franse overheid de ernst van de situatie en de noodzaak van hervormingen nu beter begrijpt, zeker op het vlak van de concurrentiekracht, vreest ze toch dat de heroriëntatie van het beleid te laat en onvoldoende zal zijn. 'Ook al zijn de markten tot nu genadig geweest voor Frankrijk, vroeg of laat draait de wind', schrijven de Britten. 'Zeker omdat Spanje, Italië en Griekenland ondertussen al pijnlijke maar belangrijke hervormingen hebben doorgevoerd.'

The Economist valt niet alleen over de Franse politieke leiders. Andere heikele punten zijn de stagnerende economie, de hoge werkloosheid, het grote tekort op de lopende rekening, het enorme overheidsbeslag en het verslechterde zakenklimaat, zeker met de aangekondigde belastingverhogingen. Bovendien zijn de Fransen niet klaar om meer soevereiniteit af te staan aan Europa, stelt het artikel.

Tijdens de presidentsverkiezingen omschreef The Economist Frankrijk al als een land in ontkenning (zie cover hiernaast). Alle kandidaten sloten volgens hen de ogen voor de ernst van de situatie in Frankrijk, maar vooral Hollande moet het ontgelden. 'Een gevaarlijk man van wie de overwinning een slechte zaak was voor zijn land'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud