Advertentie

Franstalig weekblad Marianne stopt, maar denkt al aan doorstart

Amper een jaar na de start komt zaterdag het (voorlopig?) laatste nummer uit van Marianne Belgique. ©doc

Het Franstalige weekblad Marianne Belgique, dat in maart een jaar oud is, brengt zaterdag al zijn laatste nummer uit in de huidige vorm, het gevolg van een conflict met het Franse zusterblad. Maar de Belgische uitgevers hopen een doorstart te maken.

De Belgische Marianne was een lokale versie van het gelijknamige Franse tijdschrift, dat ook een groot deel van de inhoud aanleverde. Maar de jongste weken liep de relatie tussen beide bladen spaak op de voorwaarden waartegen dat gebeurde. Volgens de Belgische uitgever Semeb hebben de Fransen eenzijdig de vergoeding aangepast die voor de Franse content betaald moet worden. Het bedrijf daagde Marianne France zelfs voor de Brusselse rechtbank van koophandel. De relatie verzuurde sinds Marianne France een nieuwe eigenaar kreeg, Yves de Chaisemartin.

Onder de aandeelhouders van Marianne Belgique zitten heel wat bekende Franstalige Belgen, zoals Bernard Remiche (29%), de broer van de voormalige Belgacom-voorzitter Benoît Remiche, die trouwens één van de drijvende krachten achter het blad was. Theaterdirecteur Franco Dragone – bekend van zijn contracten met Cirque du Soleil en Celine Dion – bezit een kwart van de uitgever. Ook de ondernemer en topbestuurder Bernard de Gerlache (editions Dupuis, Texaf, Floridiene,…) en Aviapartner-topman Laurent Levaux (via zijn vennootschap Lys Conseil) zitten in het kapitaal.

De voorlopig laatste editie van Marianne Belgique verschijnt zaterdag. Maar volgens hoofdredacteur Pascal Vrebos is dat niet het einde van het blad. Hij zegt dat er een doorstart komt. De vorm daarvan is nog niet duidelijk.

Er doen al maandenlang geruchten de ronde dat de uitgever Semeb in de running is om het Franstalige tv-blad Moustique over te nemen van de Finse groep Sanoma, die haar activiteiten in ons land wil afbouwen. Volgens de krant Le Soir kan die overname verband houden met de doorstartplannen, maar Vrebos ontkent dat. Marianne Belgique heeft een redactie van zowat veertig medewerkers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.