Gentse start-up SDNsquare haalt 1,5 miljoen euro op

Foto ANP Kippa/Robin Van Lonkhuijsen ©ANP Kippa

De Gentse start-up SDNsquare, gespecialiseerd in digitale netwerk- en opslagsoftware voor audiovisuele media, verhoogt zijn kaptiaal met 1,5 miljoen euro. Daarmee kuist het zijn balans op en kan het opnieuw investeren in de verkoop van zijn software. SBS, de groep rond de zenders Vier en Vijf, is de eerste klant.

De start-up ontstond in 2010 onder de naam Candit-Media, als een spin-off van VRT-medialab rond de sleutelfiguren Herman Caeyers, Luc Andries en Lieven Vermaele, die tot op vandaag CEO is. Het Gentse bedrijf ging op zoek naar hoog-performante en betrouwbare software voor de digitale opslag en transport van televisiebeelden. Om bij live-programma's elke onderbreking te vermijden gebruikten de zenders al langer dure en gespecialiseerde hardware. De technologie van SNDsquare laat toe om die door een softwareplatform te vervangen 'dat dezelfde prestaties biedt met 5 keer minder apparatuur'.

Technisch staat het product op punt, maar de ontwikkelingskosten rezen de pan uit. Eind vorig jaar kampte het bedrijf met een negatief eigen vermogen van 913.000 euro. Met de instap van de Duits-Nederlandse risicokapitaalverschaffer Merapar is de balans opgekuist. Merapar brengt 1,27 miljoen euro vers kapitaal in en zet ook een lening van 250.000 euro om in aandelen. Merapar is een investeringsvehikel van de voormalige mediabonzen Pascal Dormal (ex-vice-president Telenet en ex-CEO van Numericable) en Parm Shandu (ex-CEO van het Duitse Unitymedia).

Ook de risicokapitaaltak van onderzoeksinstelling iMinds zet 372.000 euro aan leningen om in kapitaal.

Lieven Vermaele wil met het vers kapitaal het product verder in de markt zetten. 'De ontwikkeling van de software is grotendeels achter de rug. Tijd dus om meer salesmensen aan het werk te zetten. We willen meteen internationaal doorgroeien.'

Opvallend genoeg is dat de eerste Belgische klant waar de software wordt uitgerold, niet de vroegere broodheer de VRT is, maar SBS Belgium, de moedergroep boven de zenders Vier en Vijf. Daarnaast is SDNsquare al in Groot-Brittannië actief.

Door de instap krijgt Merapar 22 procent van de aandelen in handen. Het management behoudt de meerderheid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud