Google dreigt ermee zoekmachine in Australië af te sluiten

©AFP

Google is ontstemd over een voorstel voor een nieuwe gedragscode die het bedrijf zou verplichten te betalen voor links naar nieuwsartikelen.

De Google-topvrouw in Australië, Mel Silva, zei in de Australische senaat dat de wetgeving onwerkbaar is en dat het bedrijf onmogelijk het financiële risico kan berekenen. Dat meldt het Australische persbureau AAP.

'De Australische markt verlaten is de enige relationele beslissing als deze code erdoor komt', zei Silva. De code werd in december geïntroduceerd in het Australische parlement.

Volgens AAP zou Google boetes tot 10 miljoen Australische dollars (6,4 miljoen euro) moeten betalen als het weigert de uitgevers te betalen voor hun artikels. In eerste instantie zou de wetgeving gelden voor de nieuwsfeed van Facebook en Google Search.

Premier Scott Morrison zei niet te plooien voor de dreigementen van Google.
Silva van haar kant vergeleek de verplichting uitgevers te moeten betalen voor het tonen van links naar hun content met een vriend een koffiebar aanraden en dan van die koffiebar een factuur krijgen omdat je haar naam gebruikt hebt. Nog volgens de Google-topvrouw resulteert de Australische wet in het einde van het vrije en open internet.

Frankrijk

Donderdag nog raakte bekend dat Google in Frankrijk zal betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Daarover heeft het, op aandringen van de Franse mededingingswaakhond, een overeenkomst bereikt met een grote uitgeversvereniging. Het gaat om een deal met de Alliance de la Presse d'Information Générale, die bijna 300 titels vertegenwoordigt. Financiële details zijn niet bekendgemaakt en over aparte licenties voor de titels van de aangesloten uitgevers lopen nog gesprekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud