Google koopt domoticaspecialist voor 3,2 miljard

©AFP

Google heeft voor 3,2 miljard dollar het Amerikaanse Nest Labs, een producent van thermostaten en rookmelders, ingelijfd. Daarmee lijkt de internetgigant klaar voor een volgende stap, op de domoticamarkt.

Maandagavond droeg ook Google zijn steentje bij aan een traditionele 'Merger Monday'. Het bedrijf uit Mountain View lijft voor 3,2 miljard dollar Nest Labs in. Nest Labs houdt zich bezig met het ontwerpen van 'slimme' thermostaten en rookmelders. Ze ontwikkelden in 2011 de technologie om een thermostaat op afstand te bedienen met een smartphone. In dat project was Google al betrokken als investeerder. 

Het bedrijf zal onafhankelijk blijven opereren onder Google, onder de leiding van de huidige CEO Tony Fadell. Fadell was in een ver verleden nog de 'vader van de iPod', de mp3-speler van Apple. Het doel blijft eerst en vooral dat Nest eigen producten blijft verkopen. 'Ze maken nu al fantastische producten en we willen die ongelooflijke ervaring nog verder uitspreiden, over veel nieuwe huishoudens,' stelt Larry Page, CEO van Google in een persbericht.

Nest-CEO Tony Fadell ziet Google dan ook graag komen. 'We zijn erg opgewonden om bij Google te komen. Met hun hulp kunnen we nog meer modale huiselijke producten heruitvinden.'

Big news! @Google acquiring Nest to help fulfill our goal of reinventing unloved home products. Nest will stay Nest. http://t.co/0L8hNBhmYc— Nest (@nest) 13 januari 2014

 

Domotica

Maar op lange termijn zien analisten de producten van Nest ook renderen voor Google zelf. 'Het is niet overtrokken om te denken dat Google de technologie van Nest zal meenemen in zijn eigen producten,' stelt Shyam Patil, analist bij Wedbush. Op die manier spreidt Google zijn vleugels uit naar een nieuwe sector.

De transactie moet nog groen licht krijgen van de Amerikaanse regulatoren, maar de verwachting is dat de overname 'binnen enkele maanden' is afgerond.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud