Advertentie

Google wil infuus zijn voor Europese start-ups

Google mikt op de markt van Europese start-ups. ©AFP

Google gaat investeren in Europese start-ups. De zoekgigant richt een Europees broertje op van zijn investeringstak Google Ventures en gaat met een portefeuille van ongeveer 75 miljoen euro de markt op, op zoek naar 'de Europese Uber'.

Londen wordt de uitvalsbasis van waaruit Google gaat investeren in Europese start-ups. 'We willen de beste ideeën van de beste ondernemers ondersteunen en ze tot leven brengen', maakt het bedrijf bekend in een blogpost. 'Het Europese start-upleven heeft een enorm potentieel'. 

Het bedrijf richt om dat te bereiken een Europese tak op van Google Ventures. De investeringstak van Google is in de Verenigde Staten al actief sinds 2009 en investeerde er al in 225 bedrijven, ter waarde van 1,2 miljard euro. Onder meer de alternatieve taxidienst Uber, waarbij gebruikers via een smartphoneapp in contact komen met taxichauffeurs, werd groot onder de vleugels van Google Ventures. Ook Nest, de start-up die werkt aan een slimme thermostaat, zit in de portefeuille van de investeringstak. 

Veroveringstocht

Google legt voor haar Europese veroveringstocht een portefeuille op tafel van 75 miljoen euro. Maar het wil de Europese start-ups meer bieden dean enkel kapitaal, zo verzekert het bedrijf. 'De portfoliobedrijven zullen ook kunnen profiteren van onze expertise op het gebied van design, rekrutering, marketing en productontwikkeling'. 

Het is nog niet duidelijk welke bedrijven in aanmerking komen voor de centen van Google. Zelf lijkt het bedrijf vooral te watertanden bij het potentieel van West- en Noord-Europa. 'We zagen de afgelopen jaren boeiende bedrijven ontstaan in Londen, Parijs, Berlijn en de Scandinavische landen, zoals SoundCloud, Spotify en Supercell'. 

Disruptie

Met deze stap bewijst Google nog maar eens dat het meer wil zijn dan enkel een bedrijf met een succesvolle zoekmachine. De afgelopen jaren waagde Google zich al stapsgewijs op nieuwe markten, door een aantal geruchtmakende overnames, zoals die van domoticabedrijf Nest Labs, of door te investeren in disruptieve start-ups zoals Uber.  

Ook bij de ontwikkeling van Google Ventures in Europa wordt 'disruptie' het marswoord. Op zijn website vermeldt Google expliciet dat het zal investeren in de meest disruptieve start-ups die traditionele economieën openbreken met nieuwe technologie of apps. In België was er al het nodige verzet tegen disruptieve iniatieven zoals Uber en Airbnb. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud