Advertentie

Gouden Roos strijkt even neer in Brussel

Benidorm Bastards won in 2010 een Gouden Roos.

Het prestigieuze televisiefestival de Gouden Roos verhuist voor het eerst in meer dan 50 jaar buiten de Zwitserse landsgrenzen. België is het eerste land dat daarvan mag profiteren. In 2013 vindt het festival plaats in Brussel.

Een en ander is het gevolg van de overname van het festival. De European Broadcasting Union (EBU) neemt de rechten op de Gouden Roos over van het Zwitserse mediabedrijf Ringier.

Daarmee verhuist het prestigieuze festival al voor de derde keer in minder dan tien jaar tijd van hand. Voor Ringier het in 2009 kocht, was het festival in handen van Freddie Burger Management, dat het op zijn beurt in 2006 van het failliete Bigger Pix overnam voor 450.000 dollar.

Het festival vond de voorbije 52 jaar plaats in Zwitserland. Eerst in Montreux, vervolgens in Luzern. Maar de EBU, die 74 openbare omroepen in 56 landen verenigt, heeft beslist om met het festival de boer op te gaan.

'We organiseren jaarlijks de Eurovision TV Summit, die een belangrijke ontmoetingsplaats is voor toplui uit het medialandschap', legt EBU-woordvoerder Ben Steward uit. 'We willen de Gouden Roos in die jaarlijkse ontmoeting integreren. Dat zal de interesse voor beide evenementen nog verhogen.'

Brussel

Dat het festival volgend jaar in Brussel plaatsvindt, ligt dus aan het feit dat die locatie voor de Eurovision TV Summit al vastlag. Elk jaar zal het festival dus ook de locatie van de tv-top volgen. 'Steden mogen zich kandidaat stellen voor de organisatie in samenwerking met de nationale openbare omroep. Die moet dan bepaalde diensten kunnen leveren voor het evenement, vergelijkbaar met de organisatie van het Eurovisie Songfestival', aldus Steward.

Waar in Brussel het festival zal plaatsvinden, is nog niet beslist. Ook een precieze datum is nog niet bekend. 'Het is voor eind april of begin mei, maar de datum moet nog worden bepaald', zegt Steward.

Prestigieus

De Gouden Roos heeft een bijzonder goede naam in het medialandschap. Nog maar twee Belgische programma's hadden de eer er een te mogen ontvangen in de meer dan 50-jarige geschiedenis: De Mol (Woestijnvis/VRT) in 2000 en Benidorm Bastards (Shelter/VMMa) in 2010.

'Ik ben nogal gemakkelijk onder de indruk, maar toen wij onze Gouden roos wonnen had ik toch het gevoel dat dat iets betekende', stelt komiek Bart Cannaerts van Shelter. 'Dat ik bewonderende sms'jes kreeg van mensen als Tom Lenaerts, dat wilde volgens mij toch iets zeggen.'

Maar ook op zakelijk vlak kan een Gouden Roos een duwtje in de rug geven. 'De verkoop van Benidorm Bastards liep ook voor de prijs al wel goed. Maar het zet je toch weer wat duidelijker in het uitstalraam. Het bedrijf dat onze programma's distribueert laat het bijvoorbeeld niet na om ernaar te verwijzen. Mensen kopen programma's niet blind, maar de erkenning van een vakjury geeft wel een zetje.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud