Advertentie

Grootste Belgische Apple-verdeler sluit onrendabele winkels

Switch zet meer dan 40 banen op de helling. ©Wouter Van Vooren

Switch, de belangrijkste 'reseller' van Apple-producten in ons land, zocht in augustus al bescherming tegen zijn schuldeisers.

Uiterlijk eind februari sluit een kwart van de winkels van elektronicaketen Switch de deuren. Dat heeft de directie van de geplaagde retailer gisterochtend meegedeeld aan het personeel, zo bevestigde het bedrijf aan De Tijd.

Switch is een Premium Reseller. Die winkels mogen alleen producten en merken verkopen die door Apple zijn goedgekeurd. Apple mag zich ook mengen bij de inrichting van de winkels, bijvoorbeeld bij grote productlanceringen.

De keten overweegt ook de tak met bedrijfsklanten af te splitsen.

‘Zes à zeven’ winkels op een totaal van 28 sluiten de deuren. Om welke winkels het precies gaat, is niet duidelijk. Het bedrijf beoordeelde elke winkel op zijn prestaties en haalt er de kleinere winkels, die niet winstgevend zijn, eruit.

‘Welke winkels het zijn, is de vraag die ik ook intern het meest krijg’, reageert CFO Harold Vanheel aan De Tijd. ‘Vanaf volgende week starten we het sociaal overleg op. We geven dan meer details over de geviseerde winkels.’

Schuldenberg

Winkels sluiten is maar een van de ingrepen van Switch nu het bescherming tegen zijn schuldeisers geniet. Het bedrijf kreeg begin augustus zes maanden respijt om een oplossing te zoeken voor zijn historisch hoge schuldenberg.

Die schuldenberg bedroeg op het einde van het recentst beschikbare boekjaar, afgesloten op 30 september 2017, meer dan 31 miljoen euro. Het doorverkopen van Apple-producten is een activiteit met lage marges en maakt het niet makkelijk die berg af te toppen.

Het bedrijf sleept de schuldenberg al mee sinds de overname van concurrent Easy-M, een andere Premium Reseller, in 2016. Die winkelketen zat ook in moeilijke papieren. Switch had op het moment van de overname 10 winkels, Easy-M 22.

Marges

Switch probeerde dit voorjaar al zijn marges op te krikken. Alle afdelingen moesten een ‘efficiëntieoefening’ maken. Het resultaat was dat Switch zijn logistiek en magazijn in Antwerpen uitbesteedde aan TechData, een groothandelaar waar Switch zijn iPhones kocht.

Die operatie had al een impact op het personeel. Enkele werknemers kregen een nieuwe plek in het bedrijf, verhuisden naar TechData of vloeiden af. Bronnen claimden dat een deel van het personeel thuis belandde met behoud van hun loon, maar het bedrijf ontkent dat.

Nu pakt Switch het winkelnetwerk aan, en indirect ook de ondersteuning van de winkels vanuit het hoofdkantoor in Antwerpen. De jobs van 33 verkoopmedewerkers in de winkels is bedreigd. Op het hoofdkantoor staan acht banen op de tocht.

Bedrijfsklanten

Het bedrijf beweert gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te vermijden. Een optie is winkelmedewerkers van de getroffen winkels toe te wijzen aan andere winkels, waar net vacatures zijn of waar personeel vertrekt door natuurlijk verloop.

Switch overweegt ook ‘ernstig’ zijn activiteiten voor bedrijfsklanten af te splitsen van de rest van het bedrijf en zelfstandig door te laten gaan. Bedrijven vragen simpelweg een andere aanpak dan particulieren, die nog altijd tevreden zijn met goed uitgebouwde winkelpunten, stelt Vanheel.

Het klapstuk van de reddingsoperatie is de zoektocht naar een investeerder. Switch zegt daarin nog drie pistes te volgen. Uiterlijk op 20 december moet bij de ondernemingsrechtbank een reddingsplan liggen. De retailer geniet nog bescherming tegen zijn schuldeisers tot begin februari.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud