Het verschroeiende groeitraject van Acquia

Zeven jaar na de oprichting is Acquia, het bedrijf van de Vlaamse internetondernemer Dries Buytaert, uitgegroeid tot een multinational met een driecijferige omzet. Een overzicht van de pijlsnelle opmars.

2007: Buytaert richt Acquia op in de Amerikaanse staat Massachusetts, in de buurt van de havenstad Boston. In december van dat jaar haalt hij 7 miljoen dollar op bij enkele fondsen onder leiding van North Bridge Venture Partners.

2008: Acquia en Buytaert krijgen erkenning door hun opname in invloedrijke innovatielijstjes, zoals van de magazines Red Herring en Technology Review.

Maart 2009: Tom Erickson, een veteraan uit de software-industrie, wordt aangesteld tot CEO van Acquia.

Juli 2009: Er wordt nog eens 8 miljoen dollar opgehaald bij de bestaande aandeelhouders North Bridge Venture Partners en Sigma Partners

November 2010: Dezelfde twee fondsen en CEO Tom Erickson stoppen nog eens 8,5 miljoen dollar in het bedrijf.

Juli 2011: Nog geen jaar na de vorige kapitaalverhoging wordt er nog eens 15 miljoen dollar geïnvesteerd. Acquia telt intussen 140 medewerkers. ‘We hadden de nieuwe kapitaalronde niet nodig. We zouden ook organisch kunnen groeien. Maar we willen sneller gaan, met het oog op uitbreiding in Europa’, verklaart Buytaert aan De Tijd.

November 2011: Acquia wordt door het invloedrijke zakenblad Forbes genomineerd tot één van de 100 meest veelbelovende bedrijven van de VS. De omzet van het bedrijf neemt in 2011 met 150% toe, het aantal werknemers verdubbelt tot 200.

Augustus 2012: Acquia is het hoogst genoteerde softwarebedrijf in de Inc 500, een jaarlijkse lijst van snelst groeiende privébedrijven in de VS.

November 2012: Met 30 miljoen dollar slaagt Buytaert in de grootste kapitaalverhoging tot nog toe. We willen ook naar de beurs gaan, zegt hij in een gesprek met De Tijd. In de kapitaalronde stappen nieuwe investeerders in, onder meer Investor Growth Capital, de zakenbank Goldman Sachs en het bekende fonds Accolade Partners. Ook de bestaande aandeelhouders North Bridge Venture Partners, Sigma Partners en Tenaya Capital doen mee.

Maart 2013: Buytaert wordt door de invloedrijke denktank World Economic Forum (WEF) verkozen tot één van de 200 ‘Young Global Leaders’.

November 2013: Acquia deelt mee dat het al 400 werknemers heeft en een sterke groei kent in de hele wereld, mede door partnerships met 750 organisaties. In vijf jaar groeide de omzet met 3.100 procent. Deloitte verkiest het bedrijf tot de tweede snelste niet-beursgenoteerde groeier in zijn ‘Technology Fast 500’ lijst. In 2013 groeit de omzet nog eens met 51 procent.

Mei 2014: In de aanloop naar de beursintroductie wordt 50 miljoen dollar opgehaald. Acquia zal het geld gebruiken om zijn verkoopploeg een boost te geven en harder te kunnen groeien in nieuwe, veelbelovende domeinen als big data.

Juni 2014: een deel van de centen wordt meteen ingezet voor de overname van het big databedrijf TruCentric.

Augustus 2014: Acquia markeert een symbolische mijlpaal met de instap van Amazon in het kapitaal, een erkenning dat het bedrijf door het kransje van internetreuzen tot de top wordt gerekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud