Advertentie

Hongaarse 'internettaks' oogst scherpe kritiek

Viktor Orban oogst andermaal kritiek, ditmaal met de internettaks. ©REUTERS

Als eerste land ter wereld plant Hongarije een taks op internetgebruik. Internetproviders zullen een klein bedrag per gigabyte moeten ophoesten. Het plan oogst bakken kritiek.

De Hongaarse ontwerpbegroting voor 2015 bevat een opmerkelijke inkomstenpost. Internetproviders moeten vanaf volgend jaar een taks van ongeveer 150 Hongaarse forint  - omgerekend 50 eurocent - betalen per verbruikte gigabyte. De regering rekent erop dat de taks ongeveer 800 miljoen euro kan opleveren voor de schatkist. 

De bevoegde minister van Economie Mihaly Varga vindt de taks een logische uitbreiding van eerdere belastingen op telecomdiensten, die al bestaan sinds 2011. Mensen schuiven meer en meer op van de klassieke telefoongesprekken en sms’jes naar internetgebruik, dus moeten de taksen volgen, vindt Varga. ‘Het voorstel is bedoeld om mogelijke belastingontduiking tegen te gaan eerder dan als een algemene taks op het internet’, beargumenteerde het ministerie van Economie de keuze voor de taks.

Kritiek

Maar de internettaks kreeg in geen tijd bakken kritiek over zich.  Ongeveer 100.000  mensen werden al lid van een Facebook-groep die oproept zondag te gaan betogen tegen de taks. Ze vrezen dat de internetproviders de extra kosten doorrekenen aan de internetgebruiker Hun vrees is gegrond, want de Hongaarse telecombedrijven lieten al verstaan dat de internetgebruiker de dupe dreigt te worden. ‘De echte verliezers van de taks zijn niet de internetbedrijven, wel de gebruikers. De toegang tot de diensten die ze gebruiken, dreigt flink duurder te worden’, stond in een gezamenlijk communiqué te lezen.

De toegang tot de diensten die ze gebruiken, dreigt flink duurder te worden
Hongaarse telecombedrijven

De Hongaarse regering haalt met de nieuwe taks ook, en andermaal, de woede van de Europese Unie op de hals. Neelie Kroes, de aftredende EU-commissaris voor de Digitale Agenda, haalde op Twitter vernietigend uit naar de Hongaarse regering. ‘De internettaks is een schande: een schande voor de gebruikers en een schande voor de Hongaarse regering.’ Hongarije scoort volgens de Networked Readiness Index pover in de digitale race: het land behaalt een score van 4,3 op 7, wat het wereldwijd op een 47ste plaats zet.

Robbertje met EU

Het is niet het eerste robbertje dat de Hongaarse regering - onder leiding van de Fideszpartij van premier Viktor ‘Viktator’ Orban - uitvecht met de Europese Unie.In 2011kwam het al tot een clash, toen Hongarije enkele controversiële mediawetten uitvaardigde. De mediawaakhond NMHH kreeg toen een stevige controle over het medialandschap. Vooral de televisie-omroepen kwamen aan de leiband te liggen, met een strak keurslijf over wat ze mochten brengen en stevige boetes bij overtredingen. Dat nu ook de toegang tot internet exclusiever dreigt te worden, zet kwaad bloed.

-5
Het aandeel van Magyar Telecom kreeg al een klap van 5 procent sinds de aankondiging van de plannen.

Boedapest houdt wel enkele mogelijke toegevingen achter de hand. Zo is het mogelijk dat er een plafond komt op de kosten die elk internetbedrijf moet betalen. Zo wordt het meer een forfait dan een taks. De voorstellen hebben alleszins een nefast effect op de beurskoers van Magyar Telekom, een dochter van Deutsche Telekom en de grootste Hongaarse internetprovider. Op de beurs van Boedapest verloor het aandeel sinds de aankondiging van de plannen al bijna 5 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud