Hoofdredacteur Humo stapt op

Jörgen Oosterwaal en Bert, de mascotte van Humo. ©RV DOC

Jörgen Oosterwaal, hoofdredacteur van het weekblad Humo, legt op 1 september zijn functie neer. Hij stond tien jaar aan het hoofd van het weekblad.

Begin mei kreeg Oosterwaal versterking van Woestijnvis-medewerker Sam de Graeve, voormalig eindredacteur van De Slimste Mens. Dat was een gevolg van de gedeeltelijke verkoop van het weekblad aan het productiehuis. De Vijver, de moederholding van Woestijnvis, heeft sinds dit voorjaar 49 procent van Humo in handen.

Oosterwaal werd vijftien jaar geleden binnengehaald door voormalig hoofdredacteur Guy Mortier. Na vijf jaar als journalist kwam hij op 36-jarige leeftijd aan het hoofd van de redactie.

De afgelopen jaren loodste Oosterwaal het blad door menig sociaal conflict met toenmalig eigenaar Sanoma. Hij lag mee aan de basis van de recente verhuis van de redactie naar de gebouwen van Woestijnvis.

'Nu die verhuis succesvol is afgerond en co-hoofdredacteur Sam De Graeve is ingewerkt, wil Oosterwaal zijn loopbaan een nieuwe dimensie geven', laat Humo dinsdag weten. 'Om de continuïteit te verzekeren en de goede verstandhouding te beklemtonen zal hij het blad nog enkele jaren bijstaan als adviseur.'

Oosterwaal zelf zei in een interview met Radio 1 dat hij al bij de overname van Humo door Woestijnvis tegen Woestijnvis-topman Wouter Vandenhaute had gezegd dat 'mijn postie vacant was, voor het geval dat dit de deal zou vergemakkelijken'. 'Ik zag meteen aan zijn oogjes dat dit het geval was'. 'Tien jaar een blad als Humo leiden, kruipt niet in je koude kleren. Nu de nieuwe hoofdredacteur ingewerkt is, vond ik dit een goed moment om er tussenuit te knijpen.'

Hij bevestigde dat hij inderdaad nog enkele jaren als adviseur aan het blad verbonden zal blijven, 'maar dat zal niet als bemoeizieke schoonmoeder zijn'. Daarnaast gaat hij na een rustpauze aan eigen 'journalistieke projecten' werken. Wat die juist inhouden, wou hij niet kwijt. Maar het wordt zeker geen concurrerend blad voor Humo.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud