Hoogoplopend conflict aan top VRT

Peter Claes, directeur Media en Productie van de VRT. ©© VRT Phile Deprez

Paul Lembrechts, de ceo van de VRT, wil de directeur media en productie ontslaan. Maar de raad van bestuur heeft het ontslag van de nummer twee van de omroep geweigerd. Een ongeziene vertrouwensbreuk barst in alle openheid los.

Het rommelt hevig aan de top van de openbare omroep, zelfs in die mate dat de voorzitter Luc Van den Brande opgeroepen heeft tot kalmte. De directeur media en productie bij de VRT, Peter Claes, staat tijdelijk op non-actief nadat CEO Lembrechts zijn ontslag had gevraagd aan de raad van bestuur. Maar die weigerde. 'De raad van bestuur is inderdaad niet op de vraag tot ontslag ingegaan en heeft unaniem het vertrouwen in Peter Claes herbevestigd. Er wordt van de kerstdagen gebruikgemaakt om alles rustig te bekijken. De VRT geeft geen verdere commentaar', aldus woordvoerder Bob Vermeir.

De raad van bestuur zou de ontslagmotivatie ondermeer te mager hebben bevonden, vernam De Tijd. In het dossier dat Lembrechts aan de raad overmaakte, zouden alleen zaken staan die verband houden met het karakter en de stijl van Claes. 

Directiecomité

Claes zou al enige tijd op ramkoers liggen met Lembrechts en de andere leden van het directiecomité.

Claes zou al enige tijd op ramkoers liggen met Lembrechts, maar ook met zijn eigen collega's in het directiecomité. Er is sprake van een vertrouwensbreuk die al weken ettert. 

Claes zou goede banden met CD&V en N-VA hebben en geen grote problemen hebben met de plannen voor een slankere VRT. Lembrechts sprak zich de voorbije maanden uitdrukkelijk uit tegen de verdere afbouw van de openbare omroep. Maar De Tijd vernam dat ook een probleem van botsende persoonlijkheden aan de oorzaak ligt van het hoogoplopend conflict aan de VRT-top. 

Eigengereid

De escalatie van het conflict komt er op het moment dat de VRT een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse regering moet voorbereiden en onderhandelen, waarover de nodige nervositeit bij de omroep heerst. Volgens bronnen namen de andere leden van de directie het Claes niet in dank af dat hij hiervoor op eigen houtje zou handelen. 'Ook in andere dossiers wekte zijn eigengereid optreden ergernis.'

Maar op de Reyerslaan heeft Claes ook heel wat fans en mensen die hem op handen draaien. 'Het is schandalig wat er met Claes gebeurt. Dit is pure machtspolitiek van Lembrechts, die als manager heel impulsief beslissingen neemt', aldus een bekende presentator die zegt te spreken 'in naam van de schermgezichten van Eén'. 'Hier is een coup aan de gang tegen een manager die de CEO blijkbaar als een bedreiging ziet', klinkt het.

Dat Claes zijn CEO weet te trotseren zou volgens ingewijden te maken hebben met zijn goede band met de voorzitter van de raad van bestuur, Luc Van den Brande, van CD&V-signatuur, en de bestuursleden die namens de N-VA zetelen. Claes zou zich bij hen positioneren als iemand die geen grote problemen ziet in de besparingsplannen van de Vlaamse regering bij de VRT. Lembrechts daarentegen sprak zich de voorbije maanden uitdrukkelijk uit tegen een verdere afbouw van de openbare omroep.

Positie Lembrechts

De raad van bestuur hoopt dat er verzoening mogelijk is, maar dat is volgens verschillende bronnen die De Tijd contacteerde niet evident meer. 

De vraag is ook in hoeverre deze machtsstrijd de positie van ceo Paul Lembrechts aantast in de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst. Voor die belangrijke klip moet de topman van de VRT ook de - politiek gekleurde - raad van bestuur mee hebben. Maar die gaat in deze zaak tegen de wens van Lembrechts in. Wat het allemaal ingewikkelder maakt is dat tegen 27 januari de raad van bestuur van de VRT volledig moet worden vernieuwd, een beslissing door de nieuwe Vlaamse regering.

'Onbegrijpelijk'

'Het is onbegrijpelijk dat Lembrechts de VRT-top in zo’n situatie brengt, zeker op het moment dat we de nieuwe beheersovereenkomst moeten onderhandelen.
Anonieme bron

Bronnen binnen de VRT zien het conflict met verbijstering aan. 'Het is onbegrijpelijk dat Lembrechts de VRT-top in zo’n situatie brengt, zeker op het moment dat we de nieuwe beheersovereenkomst moeten onderhandelen. Peter Claes is in heel de VRT de enige die daar ervaring mee heeft, we hebben hem dus absoluut nodig', luidt het. 'Een ontslag vraag je alleen als er sprake is van heel ernstige feiten zoals diefstal of ongewenste intimiteiten. Dat is hier niet het geval.'

De 62-jarige Lembrechts werd recent genoemd als kandidaat-topman van Belfius, maar zei uitdrukkelijk dat hij bij de VRT zou blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud