Advertentie

Idealistische geek of drugbaron van het internet?

Ross Ulbricht

Is Ross Ulbricht een onschuldige geek? Of is hij het maffieuze brein achter een illegaal netwerk in de donkere hoeken van het internet? Een jury in Manhattan heeft zijn lot in handen.

Het is een van de meest opmerkelijke processen van het nog jonge internettijdperk. Ross William Ulbricht, een 30-jarige man uit San Francisco, staat in New York terecht omdat hij de vermeende spilfiguur is van Silk Road, een netwerk voor handel in drugs en andere illegale zaken dat zich afspeelt in de underground van het wereldwijde web. Drie weken na de start van de rechtszaak ging de jury gisteren in een rechtbank in het zuiden van Manhattan aan het beraadslagen over de schuld van Ulbricht.

Silk Road is opgericht in 2011 en is een volledig anoniem en anarchistisch netwerk waar de voorbije jaren voor meer dan een miljard dollar aan heroïne, cocaïne en andere drugs zijn verhandeld. Iedereen die eraan deelneemt, blijft dankzij software als Tor en betaalmiddelen als bitcoin volstrekt anoniem.

Ulbricht werd in oktober 2013 gearresteerd in een bibliotheek in San Francisco. De FBI was hem via informanten en undercover agenten op het spoor gekomen. Op het moment van zijn arrestatie was Ulbricht op zijn laptop bezig met het beheer van Silk Road, en het was voor de politie cruciaal om hem op heterdaad en met open laptop te klissen. Daarop bevond zich namelijk bezwarend materiaal, zoals zijn e-mailverkeer, zijn bestanden en zijn dagboek.

Advocaat Timothy T. Howard ©Reuters

De openbaar aanklager zag er de bewijzen in dat Ulbricht de man is achter het pseudoniem ‘Dread Pirate Roberts’ (een naam uit de fantasieroman The Princess Bride), de drijfveer van Silk Road en de grootste drugbaron van het internet. Behalve van drughandel wordt Ulbricht ook beschuldigd van het witwassen van geld (Silk Road bracht al meer dan 200 miljoen dollar op) en van computer hacking. Ulbricht zou ook de opdracht hebben gegeven tot de moord op zes potentiële informanten, maar die moorden zijn in ieder geval nooit uitgevoerd.

Het logo van Silk Road

Ulbricht, die er voor koos niet zelf te getuigen en onschuldig pleit, gaf al toe dat hij de stichter is van Silk Road, maar dat hij het zag als een libertair en idealistisch experiment in vrije handel dat hij na enkele maanden al overliet aan anderen. Pas nadien werd het een hub voor illegale praktijken en werd Ulbricht erin geluisd, claimt de defensie, onder meer door de echte Dread Pirate Roberts.

Dat waren ook de argumenten die het team van Ulbricht formuleerde tijdens de slotpleidooien dinsdag. Volgens zijn advocaat, Joshua Dratel, zijn de bewijsmaterialen onbetrouwbaar omdat het door iedereen kan zijn gefabriceerd om Ulbricht schuldig te doen lijken. De kern van zijn argument luidt dat het internet fundamenteel onbetrouwbaar is. ‘Het internet ontzegt ons de zekerheid om te beslissen wat transparant is en wat verborgen. Je weet nooit precies wie er aan de andere kant van een computer zit.’

Serrin Turner, de openbaar aanklager, schetste een totaal ander beeld van Ulbricht. ‘Hij heeft Silk Road gebouwd, hij heeft het groot gemaakt, hij beheerde het van top tot bodem tot op het laatste moment’, zei hij. ‘Hij wist perfect wat hij deed, en wat hij deed was illegaal. ‘Hij werkte in een donkere hoek van het internet, wat het gemakkelijk maakte om drugs te dealen en gebruikers aan zich te binden, van over heel de wereld. Hij is geobsedeerd door macht.’

Een twaalffkoppige jury oordeelde uiteindelijk dat Ulbricht schuldig is aan de voorgenoemde misdrijven. De straf is minimaal twintig jaar, maar dat kan een levenslange opsluiting worden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud