Kapitaaloperaties Roularta en Aedifica in de maak

Er komt weer wat animo op Euronext Brussel via enkele kapitaaloperaties.

Verschillende bedrijven maken zich op voor kapitaaloperaties. Onder hen de mediagroep Roularta en de vastgoedbevak Aedifica. Zij willen allebei tot 100 miljoen euro ophalen.

De markt voor obligatie-uitgiftes draait op volle toeren. In Europa hebben dit jaar tot nu toe 800 bedrijven  voor 380 miljard dollar (295 miljard euro) dergelijke effecten uitegeven. Dat is volgens het studiebureau Dealogic een record en het hoogste niveau sinds september 2009. Ook in België ligt de markt verre van stil. Begin september stond de teller op 8,5 miljard euro, nog geen maand later is dat al meer dan 10 miljard. En daar houdt het niet mee op. Specialisten stellen dat er nog meerdere operaties in de pijplijn zitten. Er worden ook kapitaalverhogingen voorbereid. Een overzicht.

  • Roularta

De mediagroep Roularta broedt volgens onze informatie op een obligatie-uitgifte van 75 à 100 miljoen euro. De voorbereiding van de operatie zit in de laatste rechte lijn. Roularta wil met de uitgifte een deel van zijn bestaande kredieten herfinancieren.

Eind juni bedroeg de netto financiële schuld van Roularta 91,7 miljoen euro, tegenover 89,3 miljoen euro eind vorig jaar. De netto financiële schuld vertegenwoordigde midden dit jaar 1,68 de operationele kasstroom (ebitda) van de West-Vlaamse mediagroep.

 

  • Aedifica

Bij Aedifica staat er een kapitaalverhoging in de steigers, vernam De Tijd. De omvang van de operatie zou oplopen tot 100 miljoen euro.

De vastgoedbevak heeft tal van projecten in de pijplijn. Ze heeft de verse middelen niet onmiddellijk nodig om die te financieren. Maar Aedifica steekt niet onder stoelen of banken dat het ambitieuze groeiplannen heeft. Met een schuldgraad van 49,9 procent - de meeste bevaks gaan zelden boven 50 procent en nooit boven 55 procent - kan het maar beter de markt opgaan om bij te tanken.

Topman Stefaan Gielens geeft geen commentaar. Hij verwijst naar het persbericht van de bevak begin september. Daarin stond te lezen dat de raad van bestuur het management van Aedifica had gevraagd om ‘verschillende pistes’ ter versterking van het eigen vermogen uit te werken.

 

  • Vastgoedsector

Aedifica is niet het enige vastgoedbedrijf dat aan een kapitaaloperatie werkt. Jean-Louis Appelmans, de topman van de vastgoedbevak Leasinvest Real Estate, zinspeelde eind augustus op een kapitaalverhoging. Om de schuldgraad van de bevak weer af te bouwen, houdt hij twee opties open: de verkoop van activa en een kapitaalverhoging. Appelmans voegde er onmiddellijk aan toe dat hij een kapitaalverhoging waarschijnlijker achtte.

Als volgende in de lijst valt in de wandelgangen ook de naam van Retail Estates. Maar die plannen zouden minder concreet zijn.

  • Vandemoortele

Ook de voedingsgroep Vandemoortele overweegt om - voor een voorlopig onbekend bedrag - obligaties uit te geven. Volgens De Standaard wil de familiale vennootschap met het opgehaalde geld het investeringsfonds Gimv XL terugbetalen. Dat investeerde drie jaar geleden 75 miljoen in de groep via een achtergestelde lening met warrants. Als Gimv XL de warrants uitoefent kan het fonds iets minder dan 25 procent in Vandemoortele in handen krijgen.

Vandemoortele stelt dat het ‘alternatieve financieringsbronnen’ bestudeert en dat er een herfinanciering op tafel ligt. Maar die zou ook kunnen geschieden via nieuwe bankleningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud